OLJE OG GASS

Nito og Tekna: – Lien må be oljeselskapene kjøpe fra Norge

Mener det er nødvendig for å sikre rekruttering til bransjen.

Nito og Tekna er urolige for at signalene fra petroleumssektoren kan skremme ungdom bort fra å velge teknologiutdanning.
Nito og Tekna er urolige for at signalene fra petroleumssektoren kan skremme ungdom bort fra å velge teknologiutdanning. Bilde: Håkon Jacobsen
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
19. nov. 2014 - 09:02

Onsdag morgen møter blant annet ingeniørorganisasjonene Tekna og Nito olje- og energiminister Tord Lien. Budskapet er klart: Kuttene i oljebransjen er mer enn en justering.

– Vi er urolige for at signalene fra petroleumssektoren kan føre til en svikt i rekruttering til teknologiutdanninger, sier Nito-president Trond Markussen.

– Vi er bekymret for situasjonen i olje- og gassektoren, endringene har skjedd hurtig og brutalt, sier Åsmund Knutsen, nestleder i Tekna.

På møtet deltar også fagforeningene Lederne og Negotia.

Les også: Se vår oversikt: Her forsvinner oljejobbene

Bekymret for rekrutteringen

Hjelp til oppsagte medlemmer og bekymrede tillitsvalgte har denne høsten blitt hverdagen i de to ingeniørorganisasjonene.

De to er bekymret over at man bygger ned flere bedrifter såpass mye at viktige fagmiljøer svekkes. Mest av alt er de opptatt av hva tusenvis av unge som i løpet av de neste månedene skal bestemme utdanningsretning tenker.

– Bransjen må ikke bli fremstilt som en solnedgangsbransje. Regjeringen må være oppmerksom på den faren, og de bør forsterke innsatsen for å få unge til å velge teknologi og realfag, sier Knutsen.

– Etter en jevn økning i søkningen til petroleumsfag ser vi nå en nedgang. Vi må få frem overfor dem som skal søke utdanning at det vil være behov for kompetanse innenfor olje- og gass i uoverskuelig fremtid, vi kan ikke bare skru av en bryter også befinne oss i fornybarsamfunnet, sier Markussen.

Les også: Disse selskapene benytter nedgangstider i oljebransjen til å ansette

– Tapt generasjon

– Dersom ikke vi gjør noe, så risikerer vi å miste verdifull teknologisk kompetanse i fremtiden, fortsetter Nito-presidenten.

– Mange av de som har mistet jobben er yngre folk, det er ille for individene, men det er også ille for hele bransjen, fordi det blir en tapt generasjon som finner seg jobb i andre bransjer, sier Knutsen

Krever norsk innhold

Begge organisasjonene mener Lien i denne situasjonen må be oljeselskapene velge norsk innhold når de kjøper inn. De håper selskapene har lært en lekse gjennom prosjekter som har fått store overskridelser i utlandet.

– Det er et nyttig politisk signal å be oljeselskapene velge norsk innhold. Man kan vise til intensjonene i petroleumsloven, sier Knutsen.

Begge mener det vil lønne seg for både selskapene og samfunnet på lang sikt, og henviser til at det er sluttregningen og ikke prisen i tilbudet som teller.

– Vi ønsker at Lien skal være bevist dette når han møter Statoil, som er den viktigste innkjøperen til sokkelen, sier Markussen.

Les også: Oljeleverandørene har kuttet 4000 innleide det siste året

Vil ha utvalg

LO har allerede vært i flere møter med OED om situasjonen i bransjen. De to ingeniørorganisasjonene er opptatt av at myndighetene får med seg signaler fra flere arbeidstakerorganisasjoner.

Nito, Tekna, Negotia og Lederne ber nå regjeringen sette ned et partssammensatt utvalg for å kartlegge situasjonen i oljebransjen og leverandørindustrien samt foreslå tiltak.

De mener det er behov for tiltak både på kort og lang sikt. Blant annet for å jevne ut svingningene i aktivitetsnivået.

Ny Norsok-standard

Ingeniørorganisasjonene mener Lien bør legge til rette for mer standardisering i bransjen.

– Myndighetene må på banen for å få til mer standardisering. Det har over tid utviklet seg for mange ulike selskapsspesifikke spesifikasjoner. Slagordet til regjeringen om å fornye, forenkle og forbedre bør gjelde her også, sier Knutsen.

Nito mener man bør se på de kompliserte, særnorske Norsok-standardene. De foreslår et Norsok II-regelverk.

– Vi snakker ikke om å gå på akkord med sikkerhet og miljø, men vi tror at ting i flere tilfeller kan gjøres enklere, sier Markussen.

Begge ønsker at myndighetene skal gå i bresjen for å få flere standardiserte løsninger på sokkelen, både i form av tekniske spesifikasjoner og standardkontrakter.

Les også:

Oljebransjen: Oppsigelsene sjeldent godt varslet. Fagforeningen: Helt uenig

Derfor treffer Lundin dobbelt så ofte som de andre leteselskapene

– Lav oljepris kan tvinge fram enda større kostnadskutt  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.