KRAFT

Norsk selskap vil bygge og drive havvindpark i USA

Blir trolig USAs andre havvindpark.

10. des. 2015 - 14:16

I vår ble det klart at norske Fred. Olsen Windcarrier skal installere USAs første havvindpark. Nå ser det ut til at et annet Fred. Olsen-selskap skal bygge og drive det som kan bli USAs andre havvindpark.

Denne uken inngikk Fred. Olsen Renewables en intensjonsavtale med næringsutviklingsorganisasjonen Leedco, om å overta det amerikanske pilotprosjektet Icebreaker.

Leedco har store forhåpninger om at det norske selskapet skal bidra til å stable en leverandørkjede for havvind-industri på beina i det nordøstlige Ohio, sentrert rundt en av USAs største innsjøer, Lake Erie.

Tester egne fundamenter

Den planlagte havvindparken omfatter seks vindmøller som skal settes ut drøyt 16 kilometer i sjøen utenfor Cleveland, med en planlagt totaleffekt på rundt 20 megawatt.

– Planleggingen er på et tidlig stadium, og vi har foreløpig ikke tatt endelig beslutning om å bygge havvindparken. Vi tar sikte på å fatte investeringsbeslutning i løpet av 2016, sier prosjektleder Pål Gjesdal i Fred. Olsen Renewables til Teknisk Ukeblad.

Målet med pilotprosjektet er, som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, å teste ut en ny type fundamenter for havvindmøller, konstruert etter kjente prinsipper fra oljenæringen.

Fred. Olsen-konsernet har i lengre tid jobbet for å få innpass med sine fundamenter i det amerikanske havvindprosjektet, men nå er altså konsernets rolle i prosjektet betydelig utvidet.

– Tanken er å både bygge og drive havvindparken selv, men heller ikke denne beslutningen er endelig tatt, sier Gjesdal.

Installerer med lekter

Konsernet skal selv stå for installasjon av turbinene, gjennom datterselskapet Fred. Olsen Windcarrier. Fordi havvindparken skal stå i en innsjø, kan ikke selskapet bruke en av de avanserte installasjonsfartøyene Bold Tern og Brave Tern. Trolig blir en tradisjonell lekter med kran tatt i bruk.

Fred. Olsen konsernets datterselskap, Universal Fundation, har i en årrekke jobbet for å få det alternative havvindmølle-fundamentet på markedet, inspirert av kjente prinsipper fra oljenæringen.

Målet med Icebreaker-prosjektet er å teste og kvalifisere turbin-fundamentet.

I sommer gjorde selskapet geotekniske havbunnsundersøkelser i Lake Erie, hvor sand, leire og steinformasjoner ble hentet opp fra over 20 meters dyp.

– Vi undersøker bunnprøvene for å finne ut hva slags fundamenter som egner seg til havbunnen i området, sier Gjesdal.

– Vi undersøker bunnprøvene for å finne ut hva slags fundamenter som egner seg til havbunnen i området, sier Gjesdal.Slik fungerer Universal Fundations sugebøtte-fundamenter. Kjersti Magnussen

Spesiell havbunn

Bunnprøvene analyseres nå ved Aalborg Universitet i Danmark, og resultatene kan til syvende og sist være avgjørende for selskapets investeringsbeslutning, ettersom sugebøtte-fundamentet er konstruert med tanke på en spesiell type havbunn.

Konsernets såkalte Mono Bucket-fundament fungerer kort fortalt som en bøtte som snus opp ned før vannet pumpes ut og det oppstår undertrykk. For at fundamentet kan presses ned i havbunnen, må grunnen gi etter.

Fred. Olsen Renewables jobber i tillegg med å avklare en rekke forhold før de kan ta endelig investeringsbeslutning.

– Vi ser på forhold som kan redusere den økonomiske risikoen i prosjektet, alt fra tekniske forhold til kommersiell risiko. Blant annet må vi gjennomføre flere konsekvensutredninger og inngå avtaler med de som skal kjøpe kraft fra vindparken. Offshore vindkraft er en ny problemstilling for myndighetene i Ohio, derfor tar arbeidet lengre tid, sier Gjesdal.

Mindre miljøbelastning

Sugebøtte-konseptet skal bidra til å redusere det høye kostnadsnivået i havvind-industrien, samtidig som det gir en løsning på betydelige miljø-problemer i forbindelse med bygging av havvindparker.

De mest brukte fundamentene i havvindindustrien er monopæler, gjerne i stål, som må bankes ned i havbunnen.

Kraftig støy og vibrasjoner som kan påvirke livet i havet, har ført til at blant annet tyske myndigheter har satt strenge restriksjoner på når og hvor lenge pælingen kan pågå - noe som presser prisene på fundamentene opp.

Første havvindpark

Mens Nordsjøen får nye havvindparker hvert år, har havvind-industrien hatt en svært treg fødsel i USA. Til neste år installerer Fred. Olsen Windcarrier landets første havvindpark Block Island.

Ifølge Gjesdal ligger havvindparken i Lake Erie an til å bli den andre offshore vindparken som blir bygget i landet.

– Såvidt meg bekjent blir havvindparken USAs første offshore vindpark i en innsjø, sier Gjesdal.

Fred. Olsen Renewables er den største uavhengige kraftprodusenten i Storbritannia, og den femte største i Europa, og har primært landbaserte vindparker i porteføljen. Lake Erie-prosjektet blir selskapets første havvindpark.

Ny strategi

Fred. Olsen Renewables var i 2010 involvert i byggingen av havvindparken Lillgrunn i Sverige, men trakk seg ut samme år etter at konsernet valgte å satse på landbasert vindkraft framfor vindkraft til havs.

Nå er det ting som tyder på at konsernet har endret mening. Tidligere i år ble kjent at 49 prosent av Fred. Olsen Renewables landbaserte vindkraftportefølje selges til The Renewables Infrastructure Group.

Teknisk Ukeblad skrev først at Lake Erie muligens ble verdens første offshore vindpark i en innsjø. Dette er ikke riktig, Sverige har allerede en vindpark i innsjøen Vänern.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.