Tidligere har teknisk rent vann krevd svært energikrevende destillering. Det kan det nå bli en slutt på.
SINTEF har lenge arbeidet med ny renseteknologi som fungerer stikk motsatt av vanlige rensemetoder. I stedet for å trekke forurensningen ut av væsken, trekker den nye metoden ut de rene vannmolekylene.
Hydratkrystaller
Ideen går ut på å omdanne vannmolekylene til et fast stoff som likner på is, men som ikke kan vokse seg til store iskrystaller.
SINTEF-forskerne har i stedet laget såkalte hydrater ved at gassmolekyler og vannmolekyler møtes under bestemte - men hemmelige - trykk- og temperaturforhold.
– Stort bruksområde
CO 2-gass ledes inn i det forurensede vannet ved høyt trykk og lav temperatur. Hydratkrystallene som dannes, stenger forurensning ute, og kan til slutt "smeltes" tilbake til rent vann.
– Teknikken vår har et stort bruksområde, alt fra rensing av drikke- og avløpsvann og avsalting av havvann, til framstilling av ultrareint vann for industrien og rensing av produsert vann på oljeplattformer. I første omgang kommer vi til å konsentrere oss om industrikunder som har behov for ultrarent teknisk vann, forklarer tidligere SINTEF-forsker Tore Skjetne til SINTEFS nettsider.
Skjetne er far til ideen bak den nye vannrensingsmetoden.
Slikt vann brukes blant annet i farmasøytisk industri, næringsmiddel- og kosmetikkindustrien.
Satser selv
Tore Skjetne har bestemt seg for selv å satse på sin nyutviklede teknologi, og har etablert firmaet ECOWAT AS i Trondheim. I begynnelsen skal selskapet først og fremst satse offshore.
Nedkjøles forbrenningen i oljeselskapenes gassturbiner med vanndamp, vil utslippene av miljøskadelige NO x-gasser kunne reduseres med 70 - 80 %. Denne dampen må imidlertid være ultraren, for å unngå at forurensninger brenner seg fast på innsiden av turbinene.
– Mekanisk produksjon skal settes bort til underleverandører. Selv skal vi drive med design, prosjektering, videreutvikling, oppfølging og salg. Vi ser det som realistisk at arbeidsstokken vokster til mellom 10 og 20 medarbeidere innen 2010. Med tida håper vi dette kan vokse seg til noe virkelig stort, sier Skjetne.
Miljøforpliktelser
Reduksjonen kan hjelpe Norge med å innfri viktige miljøforpliktelser. Norge har lovet å redusere landets NO x-utslipp med 29 % fra 1990 til 2010 via den såkalte Gøteborg-protokollen.
– Målet er at vi skal være klar til å levere vann til bruk i offshore-turbiner i 2010, sier Tore Skjetne.
Renseteknologien er foreløpig kun demonstrert i form av en laboratorie-prototyp, og neste steg for ECOWAT er å utvikle metoden til et ferdig industriprodukt.
– Løser store oppgaver
Det nye selskapet er eid av SINTEF Venture, Viking Venture og Tore Skjetne selv. Investeringssjef Jostein S. Bjøndal i SINTEF Ventures forvalterselskap Sinvent har store forventninger til ECOWAT.
– Gjennom etableringen av selskapet kommersialiserer vi teknologi som løser store og uløste oppgaver, sammen med en god medinvestor og med en god ledelse på plass. Dette er de tre viktigste kjennetegn for en god kommersialisering fra SINTEF, sier Bjøndal.