Svaret kan komme innen de neste månedene. Akkurat nå går systemet gjennom sluttester, og går alt som det skal, blir det lansering i løpet av sommeren.
Spesialløsninger
I all enkelhet dreier det seg om et pick-and-place-system som ligner det man bruker i smarttelefoner.
Systemet kalles «Flexgui» og plasseres i robotsystemer for å fortelle robotene hvilke oppgaver de skal gjøre.
Systemet styres ut fra en enkel meny som gir operatøren mulighet til å flytte rundt på funksjoner og oppgaver på en skjerm, i stedet for å plotte inn lange kommandoer i et manuelt system.
– Robotsystemer i dag har mange standardløsninger, mens vi lager spesialiserte løsninger. Vi prøver å lage et brukergrensesnitt som er enkelt å forstå og lett å bruke, sier professor Trygve Thomessen, daglig leder i PPM.
Japansk samarbeid
Et annet element er at systemet kan fjernstyres fra hvor som helst i verden. Derfor er PPM i gang med å lete etter eksperter som skal sitte i et nettverk over hele kloden, noe som gjør dem tilgjengelige for å hjelpe kunder 24 timer i døgnet.
Siden 2010 har det trondheimsbaserte firmaet samarbeidet med den japanske robotprodusenten Nachi Fujikoshi om å få på plass det nye systemet.
Nachi har i lang tid jobbet mot bilindustrien, men har de siste årene begynt å se mer mot mindre industri.
Skal man inn på dette markedet, krever det at man bruker roboter som er mer fleksible og i stand til å gjøre flere forskjellige oppgaver.
Slikt arbeid krever imidlertid at robotene klarer å omstille seg raskt til å gjøre nye ting. Det er altså her PPM kommer inn.
– Det nye systemet til Nachi heter FD11 og lanseres i Europa til våren. Det er en modul i dette som er «hjernen» til roboten, og det er det vi leverer. Det er nesten det samme som et nytt operativsystem, forklarer Thomessen.
Tidkrevende
Likevel har det vært hindringer på veien. Man skal for eksempel være tålmodig når man samarbeider med et japansk selskap som Nachi.
– Japanere har en kultur for å bruke lang tid, og bruker mye tid på å få tillit. Vi hadde først kontakt med dem i 2004, før vi signerte avtalen september 2010. Så det tok bare seks år fra vi presenterte ideene våre til vi begynte å utvikle dem, ler Thomessen.
Etter at avtalen ble signert, har det imidlertid vært hjelp å få fra Innovasjon Norge, som har bistått med råd, vink og midler.
– Norske forskningsmidler og midler fra Innovasjon Norge har vært viktig for å utløse dette prosjektet. Uten den hjelpen hadde vi ikke hatt mulighet til å gjennomføre dette, sier PPM-lederen.
Store håp
Nå er altså prosjektet i sluttfasen. Hvis de siste testene lykkes, er mye gjort for det norske selskapet.
– Jeg vil kalle det et teknologieventyr om alt går som det skal. Det gjelder både det økonomiske og de fremtidsmulighetene som ligger i dette systemet, sier Thomessen.