OLJE OG GASS

– Samler enhetene med best utsikter i ett selskap

Derfor kan todelingen i Aker Solutions være et sjakktrekk.

Aker Solutions deler selskapet i to deler. Den ene delen, som beholder navnet, vil rette seg mot dypvanns- og subseamarkedet. Den andre, som får navnet Akastor, vil består av60 prosent boreteknologi, i tillegg til  Aker Oilfield Services, Process Systems, Surface Products og Business Solutions.
Aker Solutions deler selskapet i to deler. Den ene delen, som beholder navnet, vil rette seg mot dypvanns- og subseamarkedet. Den andre, som får navnet Akastor, vil består av60 prosent boreteknologi, i tillegg til Aker Oilfield Services, Process Systems, Surface Products og Business Solutions. Bilde: Aker Solutions
Ina AndersenIna AndersenJournalist
30. apr. 2014 - 19:25

Onsdag slapp Aker Solutions nyheten om at de vil splitte selskapet i to deler. En vil beholde navnet og vil bestå av forretningsområdene Subsea, Umbilicals, Engineering og Maintenance, Modifications and Operations (MMO).

Den andre delen vil få navnet Akastor og vil inkludere forretningsområdene Drilling Technologies, Aker Oilfield Services, Process Systems, Surface Products og Business Solutions.

Frederik Lunde, analytiker i Carnegie, tror det er en klok beslutning.

– Jeg tror det er veldig riktig av Aker solutions å dele selskapet slik de nå gjør, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også: Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

– Sterk markedsposisjon

Lunde påpeker at det selskapet nå har gjort er å beholde de enhetene som har best utsikter, både på kort og lang sikt, i Aker Solutions.

– Subsea og Umbilical har en veldig sterk markedsposisjon og en sterk teknologisk posisjon, i tillegg til en stor ordrebok. Det er områder som bør ha en god vekst framover også. Så har du også engineering-biten, hvor Aker Solutions har store kontrakter på Johan Castberg og Johan Sverdrup. Og jeg vil tro det er gode muligheter for at kontrakten på Johan Sverdrup vil eskalere, sier han.

De delene av virksomheten hvor markedet er mer usikkert, som drilling, har selskapet valgt å skille ut i Akastor, poengterer Lunde.

– Her vil de ha mulighet til å selge eller slå sammen enheter, for å få en bedre enhet. Det kan være fornuftig.

Les også: Kjøpte Recs nedlagte fabrikk til spottpris

Logisk deling

Lunde mener oppdelingen av selskapet er gjort på en logisk måte.

– Det er slik jeg selv ville gjort det også. Oppdelingen bærer preg av at det er forskjeller i virksomhetene i de to nye selskapene, for eksempel i hvor store investeringer som trengs. Det vil bli mer kapitaltungt i Akastor, og mer teknologitungt i Aker Solutions, sier han.

Etter at nyheten ble kjent har selskapet falt 6,5 prosent på børsen. Det tror ikke analytikeren er en reaksjon på delingen av selskapet.

– Aksjene har gått ned mye i dag, men det tror jeg skyldes at kvartalstallene som også ble presentert i dag er litt svake. Jeg tror de fleste ser på dette som et positivt grep.

Les også: Nå blir «tjukkaser» nektet å fly offshore

Spisset på subsea

Årsaken til at Aker Solutions velger å dele selskapet opp i to er at de ønsker å rendyrke selskapene, for å styrke konkurranseevnen og øke verdiskapningen.

– Slik kan vi bli bedre i stand til å levere mer standardiserte og mer kostnadseffektive løsninger for våre kunder, og styrke vår posisjon i en stadig mer konkurranseutsatt energibransje. Kort sagt å sikre våre konkurransefortrinn, sier kommunikasjonsrådgiver Stina Kildedal-Johannessen i Aker Solutions, til Teknisk Ukeblad.

Nye Aker Solutions vil rette seg mot dypvanns- og subseamarkedet og områder med operative, kommersielle og strategiske likheter.

– Selskapet vil bli spisset, og få forsterket sin stilling innen undervannsteknologi og offshore feltdesign. Subsea- og feltdesignområdene deler de samme kundene og hovedmarkedene, og synergier vil derfor raskere bli realisert enn tidligere, uttaler Kildedal-Johannessen.

Les også: Han hadde 2,7 millioner i ukelønn i fjor

Mest boreteknologi

Enhetene i det andre selskapet, Akastor, skal utvikles til selvstendige enheter, og få større mulighet til å konsentrere seg om egne strategiske investeringer og markedsføringstiltak mot sine kunder.

– Disse enhetene har betydelige operasjonelle, teknologiske og kommersielle forskjeller, og vil nå utvikles som selvstendige enheter. Hvert enkelt selskap vil dermed få større frihet til å utvikle sin egen strategi, uten å være begrenset av konkurrerende behov fra andre virksomheter, forklarer hun.

Akastor kommer til å ha mest fokus på boreteknologi – med en andel av virksomheten på rundt 60 prosent.

Selskapene får dessuten ny ledelse. Luis Araujo, som i dag er regionansvarlig for Aker Solutions i Brasil, blir konsernsjef i nye Aker Solutions. Frank Ove Reite, nåværende administrerende direktør og partner i Converto, blir konsernsjef i Akastor.

Øyvind Eriksen fortsetter som styreleder i Aker Solutions.

Les også:

Det norske-sjefen følte seg sabotert av egne ingeniører

Ansatte kuttes og nyansatte droppes i subseabransjen

Dette er de 9 viktigste utbyggingene for oljebransjen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.