INDUSTRI

Scanrope-prisen ble mangedoblet på 18 måneder

For høy kjøpesum kan være en av grunnene til at eierne vurderer å flagge ut.

Parker Scanrope i Tønsberg kan miste verdens største kablingsmaskin.
Parker Scanrope i Tønsberg kan miste verdens største kablingsmaskin. Bilde: Parker Scanrope
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
14. mars 2014 - 15:42

Flere kilder med kjennskap til Parker Scanrope mener salgshistorikken kan være nøkkelen til å forstå hvorfor de amerikanske eierne vurderer å flagge ut produksjonen av avanserte undervanns kontrollkabler fra Tønsberg.

Prisen på Scanrope var nemlig mangedoblet på bare 18 måneder, da amerikanske Parker kjøpte fabrikken i 2007.

Dersom de amerikanske eierne i storkonsernet Parker gjør det som mange tror de vil, kan verdens største kablingsmaskin samt hele produksjonslinjen for offshore kontrollkabler bli flyttet fra Parker Scanrope i Tønsberg og til Mexicogulfen.

Solgte først tomten

Daværende Scanrope ble i mai 2006 kjøpt opp av norske Blom ASA for 170 millioner kroner. Senere samme år selger Blom deler av fabrikktomten i Tønsberg til en investorgruppe for 100 millioner kroner og sitter igjen med en gevinst på 31,4 millioner kroner.

Året etter ble offshorebiten skilt ut fra Blom, og ble børsnotert under navnet Scan Subsea. Samme år, i november 2007, kjøper amerikanske Parker Hannifin Corporation selskapet for 1,4 milliarder kroner. Riktignok kjøpte Parker mer enn bare fabrikken i Tønsberg, men denne utgjorde likevel den vesentligste delen av Scan Subsea.

Åtte ganger mer

«Budet fra Parker Hannifin verdsatte Scan Subsea til NOK 1,4 milliarder, som er ca. åtte ganger mer enn det Blom betalte for ScanRope i 2006. ScanRope utgjorde mer enn 90% av inntektene til Scan Subsea», skrev Blom i årsrapporten for 2007.

Det blir satt spørsmålstegn ved hvordan Parker kunne verdsette selskapet til så mye, og om kjøperen på grunn av prisen har satt for høye inntjeningskrav til bedriften.

Bedriften har over flere år hatt negativt årsresultat, selv om dette er blitt betydelig redusert de siste årene. De siste årene hadde bedriften svakest resultat i 2010 med et negativt resultat på nær 56 millioner kroner, men dette var redusert til minus 7,7 millioner i 2013.

Denne kablingsmaskinen er blant utstyret som kan bli flyttet til USA. Anders J. Steensen

Les også: Dette tauet er sterkere enn skuddsikre vester

Lang avstand

Fellesforbundets klubbleder Dan Rugsveen ved Parker Scanrope er enig i at salgshistorikken kan være med på å forklare hvorfor Parker vurderer å flagge ut kabelproduksjonen.

– Jeg tror Parker betalte i overkant mye for Scanrope, sier Rugsveen når Teknisk Ukeblad presenterer påstandene for ham.

Han har også en annen forklaring på hvorfor de amerikanske eierne vurderer å slutte å produsere kontrollkabler. Et byråkratisk apparat i Parker-systemet, med lange beslutningskjeder og stor avstand har gjort det vanskelig for dem å konkurrere med for eksempel norske Nexans, ifølge ham.

– Beslutningene flytter langt bort, jeg tror dette kan medvirke til at de ønsker å flytte, sier han.

Han forteller at ingen beslutninger så langt er tatt om flytting, og at klubbene ved bedriften holder på å sette seg inn i den økonomiske situasjonen ved Scanrope.

Lønnsomhet ligger til grunn

Også administrerende direktør Tore Matre understreker at det ikke er tatt noen beslutning rundt hvorvidt produksjonen av undervannskabler skal flyttes fra Tønsberg.

– Alle muligheter holdes fremdeles åpne, sier Matre til Teknisk Ukeblad.

Han forteller at det er styret ved Parker Scanrope som vil ta beslutningen om eventuelle endringer i virksomheten.

– Det vil blant annet bli basert på innspill fra fagforeningene, men det er selvfølgelig slik at eierne våre må være enige i beslutningen, sier han.

Ifølge Matre er lønnsomhet det eneste som ligger til grunn for at man nå vurderer endringer i produksjonen. Han ønsker ikke å kommentere påstandene om at et dyrt kjøp i 2007 kan ha skapt for store forventninger om inntjening og at dette har fått eierne til å vurdere flytting.

Teknisk Ukeblad har gjentatte ganger forsøkt å innhente en kommentar fra Parkers ledelse i USA uten å lykkes.

Les også:

Her river klatrerne eksosrør på 60 tonn

Her oppgraderer de høyspentlinjene uten å skru av strømmen

Dette skipet kan løfte 3000 tonn i tandem  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.