KARRIERE

Skal løse arktiske utfordringer på 48 timer

En ekstrem utfordring på ekstremt kort tid.

Studenter ved NTNU er i gang med en ekstrem utfordring: På 48 timer skal de påmeldte lagene komme opp med kreative løsninger for ressursutnyttelse under ekstreme forhold og krevende klima.
Studenter ved NTNU er i gang med en ekstrem utfordring: På 48 timer skal de påmeldte lagene komme opp med kreative løsninger for ressursutnyttelse under ekstreme forhold og krevende klima. Bilde: Colourbox
14. nov. 2012 - 14:58

Kongsberg Gruppen, i samarbeid med NTNU, utfordrer studenter til å tenke nytt, stort og veldig raskt. De som vinner får dra til Svalbard.

Studentene skal i løpet av 48 intensive timer finne opp gode, teknologiske løsninger for ressursutnyttelse under ekstreme forhold og krevende klima.

Fra kl 12:00 i dag kunne alle de snaut 60 påmeldte lagene laste ned oppgaver som gjelder bevaring av miljøet, olje- og gassutvinning. To dager senere skal de gi fra seg løsninger på de store problemstillingene i Arktis.

– Vinnerlaget får en ekstrem helg på Svalbard. De vil få mulighet til å besøke Ny-Ålesund, Polarinstituttet og Kongsbergs satellitt-installasjoner. De får også en snøscootertur ut i villmarka, sier Ingeborg Sivertsen, direktør for personalavdelingen i Kongsberg Gruppen.

Les også:

Studenter løser arktisk oljevernproblem

– Norge bør ta ledertrøya i Arktis  

Trenger løsninger

– Det er første gang vi arrangerer en slik konkurranse. Det er morsomt og mer interessant å engasjere studenter gjennom en faglig konkurranse enn en bedriftspresentasjon. Gjennom å delta på denne utfordringen kan studentene se at selv om de holder på med tunge og teoretiske studier, er det mye spennende i vente når de kommer ut i jobb, sier Sivertsen.

Studentene får mulighet til å henvende seg til en rekke fagpersoner som kan hjelpe dem hvis de står fast.

Les også:

Skal utvikle arktisk boreplattform

Han skal gi Statoil suksess i Arktis  

Arktis for fremtiden

– Studenter er jo fremtiden. Jeg tror det er viktig for Kongsberg Gruppen og Norge å satse på kompetanse fremover. Derfor er det også veldig viktig at vi samarbeider med NTNU, hvor mange av fremtidens teknologer går, sier Sivertsen.

Nordområdene har store oljereserver som ennå ikke er funnet. Det byr på utfordringer. Gode forslag fra studentene kan også bidra til at skipstrafikken som seiler fra Asia til Europa gjennom Ingen kø gjennom Nordøstpassasjen vil bruke mindre tid.

– Denne type problemstillinger vil bare bli mer aktuell i fremtiden, og det er viktig å høre hva fremtidens arbeidskraft tenker om det.

I juryen som skal bedømme besvarelser sitter Walter Qvam, president i Kongsberg Gruppen, prorektor Berit Kjeldstad, student Bjørn Spockeli, og formidler / didaktiker – Lærerne bør gå først i 17. mai-toget .

Les også: Dette prosjektet resulterte i jobbtilbud

Her er oppgaveteksten:

  • Kan én person operere et helt oljefelt alene – fra sofakroken?
  • Kan skip seiles ubemannet i konvoi gjennom nordøstpassasjen?
  • Kan det utvinnes mineraler i Antarktis – uten å sette spor?
  • Er månen bebodd – og et utvinningssted for knappe jord-ressurser?
  • Kan internasjonale konflikter løses helt uten tap av menneskeliv?
  • Kan verdens regnskoger overvåkes av autonome systemer?

Ditt lag velger deres egen ekstreme situasjon – enten i nåtid eller fremtid, enten her i Trondheim, et annet sted på kloden, eller i det ytre rom – og beskriver hvilken teknologiske utvikling dere mener må til for å løse denne.

Juryen forventer ikke detaljerte beskrivelser, men er ute etter kreative, tverrfaglige løsninger på kjente eller hittil ukjente utfordringer vi står ovenfor.

Les også:

Robotene tar over oljeboringen

Slik skal Shell innta Arktis  

Må ta risiko i Arktis  

Advarer oljeselskaper mot å rushe nordover

Øver på oljevern med 75 kubikkmeter popkorn  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.