INDUSTRI

Støpesenter på Sunndalsøra

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
12. okt. 2006 - 13:46
Vis mer

Etter rundt ett års hektisk byggetid, står det nye anlegget til Hydros Metallurgiske forskningssenter ferdig. Hydro har investert rundt 50 mill. kroner i det nye referansesenteret.

– Vi hadde et forskningsanlegg lokalisert i vårt produktstøperi, men her måtte vi frigjøre plass for nødvendige kapasitetsutvidelser. Derfor ble det mulig å realisere nybygget, forteller prosjektleder Edmund Kammen.



Begrensninger

I det gamle anlegget var det en del begrensninger på hvilke forsøk det var mulig å gjennomføre. Det nye anlegget er tilrettelagt slik at det kan gjøres forsøk i tilnærmet fullskala.

– Her kan vi drive en prosess som i et normalt støperi, og forske på nær sagt alle type prosesser, produkter og legeringer, sier Kammen.

Med en støpeovn som tar ca. 16–17 tonn metall, blir anlegget å betrakte som et ministøperi i forhold til et vanlig støperi, hvor ovnene normalt tar 50–60 tonn metall.

– Vi får likevel testet slik at det blir veldig likt normal drift, sier Kammen. Det er viktig å gjøre forsøkene opp mot normal drift, for da lettere å overføre resultatene.

Det nye bygget på ca. 1300 kvadratmeter grunnflate rommer en del nytt utstyr, mens noe er tatt med fra det gamle anlegget. Her finnes utstyr for utstøping av diverse produkter, utstyr for rensing og varmebehandling av metall samt et saganlegg for oppkapping av materialer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi har lagt inn muligheter for å utvide anlegget med nye funksjoner om det skulle bli ønskelig. Bygget har også en 20 tonns kran, som gir stor fleksibilitet. Det bidrar til å gjøre driften av anlegget optimalt, sier Kammen.



Opplæring

En viktig funksjon er også opplæring av støperioperatører. I et kontrollrom med storskjermer kan alle lett observere og følge med på det som skjer.

– Dermed kan de som skal ha innføring i nye prosesser og optimalisering av prosesser, komme hit og få opplæring i bruk av nytt utstyr, sier Kammen. Han forteller at de er glade for at dette prosjektet endelig er realisert. Det har ligget på vent i noen år fordi det totaløkonomisk var vanskelig å forsvare en slik investering, men utvidelser i støperianlegget gjorde at det ble mer lønnsomt.

– Vi har fulgt tidsplanen, og hele prosjektet er gjennomført uten stor problemer. Vi på Sunndalsøra er glade for at forskningsmiljøet nå endelig har fått gode rammebetingelser. Dermed kan vi være med på den utviklingen som er nødvendig for å ligge i forkant av våre konkurrenters produkt- og prosessutvikling, sier Kammen.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.