I 2003 fikk svenskene på plass en sertifikatordning for produksjon av fornybare elektrisk energi – såkalte grønne sertifikater.
Norges forhandlinger med Sverige om en felles ordning strandet.
Det har fått konsekvenser for papirmassefabrikken på Hurumlandet, som er en stor produsent av bioenergi.
Svenskene langt foran
– Våre eiere har investert for milliarder av kroner i eksisterende fabrikker, for å kunne produsere mer elektrisk energi. Det dreier seg om nye turbiner, nye generatorer og andre forbedringer som har økt produksjonen i Sverige med flere gigawatt, sier Stein Altern, som mener at Sverige på dette området ligger milevis foran oss.
Fungerer
– Forskjellene er forbløffende. Svenskene har i flere år hatt en velfungerende og fornuftig ordning. Her i Norge er rammebetingelsene for uforutsigbare til at vi får utløst de store investeringene, sier han. Altern er bekymret over at Norge er i ferd med å gro igjen med gammel skog. Mens svenskene så å si er selvforsynt med trevirke, importerer fabrikken på Hurumlandet om lag 50 prosent av det som anvendes.
– I Sverige er det god balanse mellom tilvekst og avvirkning. En ung og frisk skog binder mer CO 2 enn en gammel skog, mens her i Norge gror skogen igjen.
Mye å tjene
Å flytte fabrikken på Hurumlandet over grensen til Sverige ville vært lønnsomt, mener Altern.
– Vi produserer i år 270 GWh fornybar energi. Bare salg av sertifikater ville gitt oss 50 millioner kroner i året. I tillegg kunne en sertifikatordning utløst investeringer, som kunne økt produksjonen vår med 50 GWh.
Knotet det til
På Industrikonferansen 20. mai holdt Altern et innlegg hvor han fortalte om forskjellene i rammebetingelsen. Her spurte han statssekretær i Miljøverndepartementet Henriette Westrin (SV) hva hun syntes om at investeringene havnet i Sverige.
– Jeg håper inderlig at vi får på plass en løsning med grønne sertifikater. Vi må innrømme at vi knotet det til i forrige runde, svarte statssekretæren, som forsikret om at regjeringen nå jobber for å få på plass en felles ordning.
– Målet er å kunne gi en tilbakemelding i løpet av sommeren. Vi ønsker et grønt sertifikatmarked.
– For å få kunne møte klimautfordringen er det nødvendig å få til et samarbeid mellom industri, forskning og myndigheter. Treforedlingsindustrien burde være en del av løsningen, sier Altern.