OLJE OG GASS

Trygt å produsere olje i Barentshavet

HAR DET VI TRENGER: De særskilte kravene som stilles til petroleumsvirksomheten i Barentshavet kan oppfylles med dagens teknologi, konkluderer Veritas-rapport. Her er Nuculaprospektet for Hydro i Barentshavet.
HAR DET VI TRENGER: De særskilte kravene som stilles til petroleumsvirksomheten i Barentshavet kan oppfylles med dagens teknologi, konkluderer Veritas-rapport. Her er Nuculaprospektet for Hydro i Barentshavet. Bilde: Allan Klo/Statoil
Jannicke Nilsen
20. mars 2007 - 15:00

På oppdrag fra Teknisk-naturvitenskapelig forening (Tekna) har Det Norske Veritas (DNV) utarbeidet en rapport om miljøteknologi med utgangspunkt i utfordringer og muligheter ved oljeboring i Nordområdene.

Konklusjonene ble lagt fram på et seminar om nordområdene på Håndtverkeren nå i ettermiddag.

Særskilte krav

I forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet stiller regjeringen strenge krav til petroleumsvirksomhet i sårbare områder.

Produksjon i slike områder forutsetter blant annet at borekaks føres til land, eller at kaksen injeseres etter at topphullet er boret.

Dessuten kan maks fem prosent av det produserte vannet slippes ut.

Resten må selskapet injesere eller finne annen teknologi som hindrer utslipp. Ut i fra disse to hovedkravene til petroleumsvirksomhet i Barentshavet Sør har Veritas vurdert mulighetene med dagens teknologi.

Har kunnskapen

- Hovedkonklusjonen er at disse forutsetningene kan oppfylles med dagens teknologi. Teknologien er tilgjengelig og vi har nok kunnskap til å etterleve kravene, sier avdelingsleder Ole Aspholm i DNV.

DNV har deltatt i planleggingsfasen til de fleste boringene på norsk sokkel i forbindelse med rapportarbeidet, med utgangspunkt i håndtering av miljørisiko.

Fokus på beregnet risiko

- Det kan hende noen er uenige i konklusjonen vår. Vi ser at den store oppmerksomheten om utslipp fra uhell skygger over at det er gjort mye for å redusere operative utslipp. Opinionen sliter med å forstå risikotankegang og miljørisiko. Det som folk får høre om er gjerne resultatet av scenariet for den verst tenkelige hendelsen, sier Aspholm.

Han minner om at teknologien i dag er med på å redusere sannsynligheten for uhell, og oljevernteknologi er med å å redusere miljøskaden dersom uheller oppstår.

Mørketid

Men rapporten konkluderer også med at det er andre utfordringer knyttet til borevirksomhet i Barentshavet enn lengre sør.

- Det kan være utfordrende med en oljevernoperasjon i mørket, det er lite lys døgnet rundt vinterstid. Og ising av utstyr under en slik operasjon kan forsinke oppryddingsarbeidet. Sett bort i fra dette, er det ingen spesielle forhold i Barentshavet som gjør at det er vanskelig å få til ting der enn andre steder, sier Aspholm.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.