De fleste har hørt om kjøkkenkomfyrer med induksjonsvarme. Samme prinsipp bukes i industrien. Det var faktis der det begynte.
Skiens-bedriften EFD Induction AS lager produkter hvor prinsippet benyttes i industriell sammenheng. Og det har de gjort i 25 år.
Live demo
Steinmoen og Wærstad har tatt med seg utstyret og demonstrerer det villig på Industridagene på Lillestrøm denne uka.
Historien begynner egentlig med en "gal ide" - unnfanget av en professor.
Sintefs avdeling for elektrovarme under ledelse av professor Olav Todnem utviklet på midten av 70-tallet en metode for termisk retting av bulker på sveisede stålplater. Utstyret var basert på en transistorisert luftkjølt høyfrekvensomformer.
Ut av ABB
AC Elektro, som senere fusjonerte inn i National Elektro, som igjen ble en del av ABB-konsernet, kom inn som industripartner i 1978.
Tre år senere fant daværende konsernsjef Kjell Almskog ut at induksjonsvarme ikke hørte inn under kjernevirksomheten. Dermed ble ELVA Induksjon etablert med ni ansatte i Skien i 1981.
Ut i verden
De ble tidlig klart at selskapet ikke kunne leve av hjemmemarkedet og startet straks opp arbeidet med å etablere et internasjonalt markedsapparat. I dag er eksportandelen 95 prosent.
Bilindustrien var ett segment selskapet kastet sine øyne på. Men det var vanskelig å få en fot innenfor europeisk bilindustri. Løsningen kom i 1996 i form av fusjon med selskapet Induktionserwärmung Fritz Düsseldorf GmbH, som var tungt inne i tysk bilindustri. Det fusjonerte selskapet fikk navnet EFD Induction.
Kjøper opp
I 1998 kjøpte EFD Frankrikes største induksjonsselskap CFEI SA i Grenoble, og dermed hadde de også franske bilfabrikker på kundelisten. Senere har konsernet gjort flere oppkjøp og etablert produksjonsenheter i blant annet i Kina og India.
EFD-konsernet hadde i 2005 driftsinntekter på 684 millioner kroner og et resultat på 28,8 millioner. Antall ansatte var 689.
Av disse arbeider altså 110 i Skien. Den norske virksomheten bidrar meget bra i konsernsammenheng. Årsomsetningen i 2005 var 209,5 millioner kroner med et resultat på 32 millioner.
Flere ben å stå på
- Det gode resultatet for den norske bedriften henger sammen med flere ting. Vi tok tidlig tak i effektivisering av produksjonsprosessen. Dessuten har vi mange ben å stå på, både i form av ulike produkter og ved leveranser til mange land. Vi blir dermed mindre konjunkturavhengige enn våre europeiske søsterselskaper, som i stor grad leverer herdeutstyr til en presset bilindustri, sier administrerende direktør Inggard Aa. Torvik.
Han nevner også en stor ordre til Kina som også bidro meget positivt i 2005.
Effektiv varme
Induktiv oppvarming benyttes på en rekke områder i industrien. Metoden er spesielt godt egnet der hvor det er krav til rask og kontrollerbar varme og god repeterbarhet.
Den viktigste grunnen til metodens popularitet er kanskje lavere energikostnader. I tillegg gir den også bedre kvalitet, raskere oppvarming og dermed økt produksjonsvolum.
Metoden lar seg også forholdsvis enkelt plassere inn i automatiske produksjonslinjer. Dessuten blir arbeidsmiljøet for operatørene bedre enn ved tradisjonell oppvarming.