ARBEIDSLIV

Industridesign lokker unge til realfag

Veslemøy Nestvold
8. juni 2006 - 11:36

Målet er å få flere unge til å velge realfag. Hvordan? Vis dem hva de kan gjøre!

I Narvik venter de ikke på statsråder og regjeringens realfagspakke.

Industridesign kan være kult - og gøy.

Hovedoppgavene til tre masterstudenter innen ingeniørdesign ved Høgskolen i Narvik (HiN), viser noen av de spennende utfordringene industridesignere kan vente seg som ferdig utdannet.

Innblikk

I dag er det for få unge som velger realfag til å dekke etterspørselen. Flere ønsker å studere populære mediefag og journalistikk enn teknikk.

- Vi spurte oss derfor om ikke et lite innblikk i hovedoppgavene til noen masterstudenter kunne vise et annet bilde og kanskje lokke flere til å velge realfag, forteller førsteamanuensis Dr. Ing. Annette Meidell ved Høgskolen i Narvik (HiN).

Nytt og spennende

Studentene synes det er spennende å jobbe med hovedoppgaven som tar ½ år. – Dette er jo den siste faglige delen av masterstudiet, og de får brukt mye av den kunnskapen de har lært gjennom studietiden. I tillegg lærer seg nye ting, understreker Meidell.

De tre studentene Håkan Dahl, Lene Frøshaug og Terje Stormo sitter i samme kontorlandskap på høgskolen men jobber med hver sin oppgave. Alle er enige at samarbeidet styrker både den sosiale og faglige kompetansen.



Designer ekstremutstyr for ungdom

Håkan er kommet til Narvik fra Trollhättan sør i Sverige for å bli master i Ingeniørdesign.

Hans hovedoppgave går ut på å redesigne alpinskiutstyr til bruk i ekstremsport. Spesielt er dette med toppturer blitt veldig ”in”, og man har funnet ut at det er ønskelig og nødvendig med annen type ekstremutstyr enn ved vanlig skikjøring.

Skoleski

Siden Narvik har en egen alpinbakke midt i byen, kombinerer han arbeidet med hobby gjennom blant annet å teste ut forskjellige prototyper.

Håkans prosjekt består i å passe på alt fra design av produktet til vekt, stivhet, styrke, materialvalg, produserbarhet og holdbarhet slik at sluttegenskapene til produktet blir som ønsket. Oppgaven gjøres i samarbeid med Linken Freeride Factory som også holder til i Narvik.

– På den måten ivaretas forholdet mellom høgskolen, studentene og næringslivet på en god måte. Håkan får også en verdifull erfaring ved å arbeide i nær kontakt med lokalt næringsliv, understreker Meidell.



Fra snø til olje ...

Hans studentkollega Lene fra Oslo jobber med å utvikle et verktøy som skal hjelpe oljeindustrien med å takle en del av problemene de har i borerørene.

Gjennom en systematisk designprosess og materialvalgprosess, skal hun utvikle et nytt produkt. Hun har hele tiden god kontakt med Narvikbedriften 2K Tech som hun samarbeider med.

Oljeindustri og nordområde-satsning er jo populære tema i disse dager, og det er mange ingeniørdesignstudenter som har hovedoppgaver relatert til oljeindustrien. Der finnes det jobber, og med relevant prosjekt i hånda, er jobbene lettere tilgjengelig for de ferdiguteksaminerte.

... og rakett

3.mann på rommet er Terje fra Sørfjorden i Sør-Trøndelag. Han utfører mekaniske analyser på en forskningsrakett som er utviklet av Andøya Rakettskytefelt.

Resultatene Terje kommer frem til gjennom analyser, vil bli vurdert opp mot både videre design og utvikling samt fysisk uttesting av raketter på Andøya som en del av deres kvalifiseringsprogram.

Alle tre sitter med flere jobbtilbud på hånden, og kan velge og vrake i tilbud.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.