Nedgangstidene hadde kommet uansett, uavhengig av finanskrisen, ifølge sjeføkonomen.
– Vi ser alle tegn på at noe er på gang, og de var synlige før finanskrisen, sa han under et frokostseminar i dag, der temaet var hvordan finanskrisen påvirker norsk teknologiverden og næringsliv.
Råvareprisene svekket
Han fremholdt at de siste fire årene har vært de beste siden 60-tallet, med 20 prosents vekst på fire år. – Det var en moden syklus som tippet over, sa han.
Fraktratene har falt 90 prosent på fire måneder, metallprisene er halvert og stålkontraktene har falt betydelig, ifølge sjeføkonomen. – I tillegg har oljeprisen falt. Det viser seg at ting vi trodde ville være sterke alltid, ikke var det, fremholdt Andreassen.
Ille for shipping
Han tror alt dette fører til en krise for shippingindustrien. - Det blir en massakre innen shipping som vi ikke har sett siden 70-tallet. De merker det allerede, og det kommer mer.
Andreassen tror mange planlagte prosjekter i ulike næringer vil bli kansellert, fordi det nå blir vanskeligere å få finansiering. – Bankene blir kjipe på lån til alle, og mest til risikoutsatte prosjekter, sa han.
Ikke forberedt
Næringslivet har ikke forberedt seg på det som nå kommer.
– Veksten kom overraskende på oss. Det ga et enormt press på kapasitet og enorme marginer. Nå har vi en nedgang som kommer like overraskende, sa han, og la til at norsk industri ikke vil styre klar av krisen.
– Norsk industri går ikke motsatt av resten av verden, sa han.
– Betydelig arbeidsledighet
Organisasjonen Norsk Industri merker allerede dette. Antall telefoner fra bekymrede medlemmer har økt, noe som gjør at direktør Knut E. Sunde også er bekymret.
– Jeg er sikker på at vi får betydelig arbeidsledighet i løpet av kort tid - i hele verden, sa han, og forklarte:
– Når hele verden er lånefinansiert, og blåst opp av finansnæringen, punkterer det hele fort. Da kan det ikke skje annet enn at aktivitetsnivået detter fort, og da forsvinner mange arbeidsplasser - også her, sa Sunde.
Oljen en fordel
Norges fordel er likevel at mye av industrien leverer til oljenæringen. – Hvis oljeprisen ikke går under 60-70 dollar, er aktiviteten rentabel, sa direktøren, selv om han tror små oljeselskaper kan merke krisen.
– Det er allerede vanskeligere å få penger til gode prosjekter. Det er bare et spørsmål om når det forplanter seg til realøkonomien og sysselsettingen, sa han.
Greit for ingeniører
Sunde tror likevel ingeniører vil komme relativt godt ut av nedgangstidene.
– Det er fremdeles så stort underskudd på ingeniører i oljesektoren. Norge skiller seg ut der, fordi vi har en motor som fortsatt driver fremover, sa han.