Norsk industri investerer milliardbeløp i automatiseringsutstyr hvert år.
Det dreier seg om til dels avanserte og komplekse installasjoner som krever godt skolerte operatører og vedlikeholdspersonell for å sikre best mulig utnyttelse av de store investeringene.
De store leverandørene er seg sitt ansvar bevisst og tilbyr skreddersydde opplæringsprogrammer for sine kunder.
Universitetet på Hasle
Vi har alle hørt om Universitet i Oslo. Mindre kjent er Universitetet på Hasle, eller ABB University Norge som det egentlig heter. Det har endog filialer i Bergen og på Bryne. Fagkretsen er riktignok forholdsvis snever; opplæring på ABBs ulike typer automatiseringsutstyr.
- Vi er en del ABBs globale opplæringsvirksomhet. Ved siden av selve kursavviklingen skal hvert enkelt land også utvikle kurs til bruk i andre lands opplæringssentre. Dermed får vi en viss homogenitet i våre standardkurs, sier opplæringsleder Thor Holmsen ved ABB University Norge.
Innen området industriell IT blir svært mange av ABBs produkter utviklet i Sverige. Svenskene utvikler også kursene for disse produktene. På samme måte har folkene på Hasle globalt ansvar for å utvikle kurs for sikkerhetssystemer til bruk offshore, nærmere bestemt for Safeguard 400-serien, et brann- og gassnødavstengingssystem. Disse produktene er utviklet i Norge.
Omfattende virksomhet
Fem heltidsansatte på Hasle driver med rendyrket produktopplæring for interne og eksterne kunder. Fire klasserom i Oslo og to i Bergen fullt bestykket med utstyr er mer eller mindre fylt hele året. Alt i alt er det investert over syv millioner kroner i kursmaskiner.
Antall elever pr. år ligger vanligvis et sted mellom 600 og 800 fordelt på tre hovedløp; vedlikeholdspersonell, operatører og programmerere. I tillegg kommer senteret på Bryne som gir opplæring og utvikler kurs for bruk av malingsroboter.
- Et kurs varer vanligvis fem dager og har seks deltagere, minimum er fire på hvert kurs. For dette fakturerer vi kunden for 15.000-18.000 kroner pr. deltager. Det skal dekke våre kostnader. Det er ikke lagt opp til at vi skal tjene store penger på kursvirksomheten, sier Holmsen.
Fordelingen mellom interne og eksterne elever er ca. 20/80 prosent, men i perioder etter introduksjon av ny teknologi og nye produktserier, kan internopplæring legge beslag på opptil halvparten av kapasiteten.
ABB University har også noen tilbud på e-læring via nettet på global basis. Holmsen forteller også at man vurderer en norsk variant hvor man tilbyr enkelte kursmoduler via nettet, men dette er foreløpig bare på planleggingsstadiet.
- Vi tilbyr dessuten også opplæring ute hos kunden, men ulempen er at det ofte er begrenset hva man kan gjøre fordi anlegget er i drift. En bedre løsning er at vi rigger opp vårt eget kursutstyr hos kunden. Men det betinger naturlig nok et større antall deltagere, og er som oftest kun aktuelt hos landbasert industri, sier Holmsen.
Servicepersonell tar opplæringen
Også Siemens har en omfattende kursvirksomhet for sine automatiseringskunder, både i Oslo, Bergen og Trondheim.
På programmet står programmering for PLS-brukere på to nivåer, busskommunikasjon og to kurs for operatører og betjeningspersonell.
- PLS-kursene har en ukes varighet med 10 -12 deltagere på hvert kurs. Prisen pr. deltager ligger på ca. 14.000 kroner. Vi har også flyttbar utstyrspark og kan holde kurs hos kunden, sier kursansvarlig Dag Otterstad.
Totalt arrangerer Siemens ca. 20 kurs i året med til sammen vel 200 deltagere. I tillegg kommer noen tilbud om opplæring via nettet. Felles for alle Siemens-kursene er at de et utviklet sentralt og oversatt og tilpasset lokale forhold.
Kursene hos Siemens i Norge administreres av en person på heltid. - Instruktørene tar vi primært fra våre serviceavdelinger. Dette er et bevisst valg. Vi kjørte tidligere med heltidsansatte instruktører, men tilbakemeldinger fra kundene tyder på at dette er en bedre løsning siden servicefolkene kjenner kundenes problemstillinger bedre, sier Otterstad.
Sparer tid
Utviklingen innen automasjon går stadig raskere og utstyret inneholder svært avanserte funksjoner. Selv om brukervennligheten er blitt betydelig bedre de siste ti årene, har Beijer Eletronics erfart at det tar det tid å lære seg virkelig å utnytte systemenes mange muligheter og funksjoner.
Selvstudier er en mulighet, men kan være tidkrevende, dessuten vet man ikke om man utnytter systemet på riktig måte.
Utover vanlige kurs i frekvensomformere og PLS-programmering byr Beijer på et fire dagers grunnkurs i Factory Linc 7.0, som gir basiskunnskap i å bygge omfattende applikasjoner. Beijer har også grunnkurs og videregående kurs i Melsec med Developer.
Kjører runden
Elektronikk- og automatiseringsekspertene i Omron kjører kurs for kunder etter tur over hele landet. Vårsesongen starter i Oslo med PLS grunnkurs over to dager, deretter går turen til Ålesund, Stavanger og Trondheim.
PLS videregående kjøres like etter. Frekvensomformer grunnkurs følger samme rute.
Mengdemåling
En litt annen kategori firma-arrangerte kurs finner man f.eks. hos Krohne Instrumentation som er stor leverandør av instrumenter til oljeindustri, landbasert industri og VVS.
Selskapet ser at den raske utviklingen gjør at nye typer måleinstrumenter blir installert i anlegg uten at kunnskapen om virkemåte, bruk og vedlikehold blir oppjustert. De tilbyr derfor grunnleggende kurs i mengdemåling som går over to dager.