NYHETSBREV

Industriens Internet of Things

Mens de fleste snakker om IoT, Internet of Things, eller tingenes internett på norsk, er National Instruments nå mer opptatt av IIoT, Industrial Internet of Things.

Johan Hillergren i National Instruments ser nå at industrien får øynene opp for tingenes internett.
Johan Hillergren i National Instruments ser nå at industrien får øynene opp for tingenes internett. Bilde: Joachim Seehusen
17. juni 2015 - 04:11

Dette, sammen med modularisering, er viktige punkter i selskapets NI Trend Watch 2015, eller trendanalyse, sier svenske John Hillergren, markedsingeniør hos National Instruments.

Deretter kommer 5G, og de mulighetene som følger av den utviklingen.

Les også: CERN velger Linux

Industriens tingenes internett

– Snakket om tingenes internett har hovedsakelig dreid seg om forbrukerprodukter. Nå ser vi at det kommer for fullt også for industriell bruk. Der tilbyr vi produkter for overvåking og tilstandsbasert vedlikehold av utstyr fra forskjellige produsenter.

Hillergren frykter ikke at det blir vanskelig å få økonomer med for å ta nødvendige investeringer i nytt utstyr.

– Det er lett for økonomene å regne inn fordelen, derfor tror vi IIoT blir vanske­ligere å holde igjen enn for forbruker­produkter.

Men nettet begynner å bli fullt, det gjelder spesielt trådløse nett, og «alle» venter på 5G. Hillergren peker på at utviklingen går i små steg, og at 5G fortsatt er mange år unna.

– Etterspørselen er større enn leverandørene klarer å levere for trådløse nett. Det betyr at enten trenger vi større freksvensbånd, eller vi trenger helt ny teknologi for å kunne sende flere bits i dagens område, sier Hillergren.

Les om: Tingenes internett passerer syv milliarder

Kapasitetsutfordringer

– Men det er jo en gradvis overgang og ingen eksakt definisjon av hva som er 5G.

Selv antyder han en hastighet på 10 Gb/s som er mer enn tusen ganger hastigheten som er tilgjengelig i 4G.

Hillergren viser til analyser som antyder at mer enn 50 milliarder dingser vil være knyttet til nettet innen 2020.

– Vi må klare å overføre flere bits per hertz, forskerne jobber nå med området under 3 GHz, vi må finne nye bølgeformer. I tillegg er det viktig å få til en fortetting, det må skje gjennom flere aksesspunkter. Ved videre utvikling av MIMO (metode for å øke kapasiteten til en radiolink ved å bruke flere antenner til sending og mottak) kan dataraten ganges med 100. Men å håndtere latency, eller forsinkelse, er en utfordring.

Les også: Store digitale forskjeller i EU

Fordel for mindre bedrifter

Modulariseringen er ikke fremtidsvyer i samme grad som kapasiteten i nettet. National Instruments bruker modularisering i sin programvare Lab View og ønsker å utvikle det videre. Hillergren mener det kan bety en fordel for norsk industri.

Han er også klar på at modularisering byr på større fordeler for dem som har lav produksjon enn for dem som har masseproduksjon. Med modularisering blir det ikke nevneverdig dyrere å kjøpe kun én del, eller billigere å kjøpe mange.

– Vår hybridverden, der vi kombinerer hyllevare med skreddersøm, passer godt for oljeindustrien nå som den skal redusere kostnadene, sier Hillergren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.