– Vi kan ikke fortsette å lagre oss ut av problemet med en sterk økende og uoversiktiglig mengde med informasjon, sier Atle Skjekkeland, visepresident i den internasjonale brukerorganisasjonen for informasjonshåndtering AIIM (Association for Information and Image Management).
Organisasjonen er bekymret over måten vi behandler data og informasjon på i vår verdensdel.
– Folk skjønner at vi må ha kontroll med den voksende informasjonsmengden, men vi kan ikke fortsette å lagre oss ut av problemet. Det blir rett og slett for mye og da tar det for lang tid å finne igjen informasjon, sier Skjekkeland til Teknisk Ukeblad.
Store mengder
Man regner med at det finnes rundt 1,2 ZB – zettabyte - med informasjon lagret på datamaskiner i dag. Det er 1,2 billioner terabyte og øker i raskt tempo til rundt 1,8 ZB om to år.
95 prosent av disse dataene er ustrukturert og ikke organisert i databaser. De ligger som filer, e-post, video osv. rundt om på utallige lagringsmedia.
85 prosent av verdens informasjon er ikke administrert effektivt av et datasystem.
Kan bli dyrt
I USA er lovgivningen kommet lengre enn i Europa, med strenge krav til hvor raskt man må finne igjen relevant informasjon i tilfelle en rettstvist.
– Det gjelder uansett om det dreier seg om papirdokumenter, e-post eller andre elektroniske dokumenter. Statistisk er det 33 prosent sjanse for at folk havner i slike problemer i USA - enten fordi de ikke finner dokumenter, de er slettet eller rotet bort. Det kan bli dyrt, sier han.
Uviss tilstand
Skjekkeland ser en lavere risiko i Europa.
– Men risikoen øker. I Norge er det dårlig med tallmateriale, men jeg tror ikke tilstanden er mye å rope hurra for, sier visepresidenten.