På tross av at de viktigste offshoreflyplassene er stengt på grunn av streik, kan det produseres olje og gass som vanlig i Nordsjøen.
Det understreker både StatoilHydro og ConocoPhillips overfor TU.no.
De avviser dermed tidligere krisemaksimerende spekulasjoner .
Flytter terminalene
– Foreløpig er det ingen grunn til å rope varsku når det gjelder produksjonen, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro.
Vanligvis flyr selskapet 1.200-1.300 ansatte inn og ut fra sine tre helikopterterminaler på Kristiansund lufthavn Kvernberget, Bergen lufthavn Flesland og Stavanger lufthavn Sola.
Samtlige flyplasser er nå stengt, og StatoilHydro har flyttet helikoptrene til Florø lufthavn og Stord lufthavn.
Les også: 12 flyplasser stengt
Busses nordover
ConocoPhillips tar i bruk Haugesund lufthavn Karmøy som kriseløsning for Sola. Normalt flyr selskapet ni eller ti flighter. I dag blir dette redusert til fire.
– Våre ansatte gjennomfører sikkerhetssjekk som vanlig på Sola og blir deretter fulgt av et vaktselskap i buss to og en halv time opp til Karmøy. Vi velger ut hvem som skal reise ut med tanke på å holde hjulene i gang på Ekofisk som vanlig. Det klarer vi, sier informasjonssjef Ingvar F. Solberg i ConocoPhillips.
Store belastninger
Solberg sier at det er andre aktiviteter og prosjekter på oljeinstallasjonene som blir skadelidende under flystreiken når alt handler om å holde feltet i gang. Han påpeker også at det er store ulemper for de ansatte som er på inn- og utreise. Ikke bare ut i Nordsjøen, men også til og fra Stavanger.
Aanestad kommenterer konsekvensene slik:
– Hele samfunnet rammes av at all sivil luftfart er nede i to av Norges største byer. Det spesielle for oss er at vi i tillegg har helikoptertrafikken. Streiken påfører store belastninger på både ansatte og selskapet.