– Det er hyggelig at så mange norske studenter kom gjennom nåløyet til The International Space University (ISU) i fjor og i år, sier førstekonsulent Ann-Lisbeth Ruud hos Norsk Romsenter til tu.no.
Men hun beklager at kvinnene glimrer med sitt fravær. Kvinneandelen totalt ligger på beskjedne 20–25 prosent blant de rundt 50 studentene fra 25 land som hvert år får innpass.
På sommerkursene er det ofte tilnærmet 50/50, mens fra Norge er altså prosentandelen for året og fjoråret null.
Kvinnene søker ikke
For studieåret 2005/2006 har hele sju mannlige studenter fra Norge deltatt ved ISU ( The International Space University), mens det faktisk ikke har vært noen kvinnelige søkere til mastergradsstipendet i det hele tatt for 2006/2007.
– Vi har hatt med kvinner før, sier Ruud, men kan ikke huske akkurat hvor mange det har vært. – Men de har vært i mindretall.
Ingen kvotering
Hun understreker at de ikke driver noen form for kjønnskvotering når de vurderer søkerne til stipendene. – Vi velger ut stipendiatene etter strenge faglige kriterier, sier hun.
Ruud forteller at de heretter vil oppfordre kvinner spesielt ril å søke ved framtidige utlysninger.
Romsenteret velger normalt ut 1–2 deltakere til sommerkurset, og en kandidat til mastergradsstipendet hvert år. For 2006/2007 har de innstilt to kandidater til mastergradsstipendet og en til sommerkurs. I tillegg søker studentene stipender direkte fra ISU.
Attraherer ikke kvinner
Studentene til ISU rekrutteres i all hovedsak fra NTNU, Universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø samt fra høgskolene i blant annet Narvik.
Likestillingsrådgiver Svandis Benediktsdottir ved NTNU synes det er synd at jenter fra Norge ofte er fraværende på slike internasjonale studier. – Det kan være at utlysningene er formulert slik at de fremstår som mindre attraktive for kvinner, tror hun.
Lykkes ikke
Fakultetsdirektør Geir Walsø ved Fakultet for Naturvitenskap og teknologi ved NTNU beklager at utlendinger kan få inntrykk av at norske jenter ikke er interessert i romforskning, men hevder at de faktisk gjør en del for å øke kvinneandelen.
– Noen ganger lykkes vi, andre ganger lykkes vi ikke, medgir han.
Professor og avdelingsleder Tor Henning Iversen på biologi ved Walsøs fakultet peker på at de i hvert fall ikke sliter med kvinneandelen på biologi.
– Interessen for romrelaterte biologiske studier blant kvinner er vel så stor som blant menn. At jentene ikke søker studier i utlandet må skyldes andre faktorer, tror han. Han spekulerer spesielt på om sosiale årsaker kan ligge bak kvinnenes tilbakeholdenhet i søkerbunkene til de romrelaterte utenlandsstudiene.