I dag og i morgen samles NITO-ingeniører på Lillestrøm for å klaske hodene sammen og finne den beste strategien i årets lønnsoppgjør. De sitter allerede på et meget godt forhandlingskort: Ingeniører er en konkurranseutsatt gruppe.
Privat edruelighet
Til tross for det er NITOs hovedbudskap til medlemmene i privat sektor at de må vise ansvarlighet, selv om de er svært attraktive på arbeidsmarkedet akkurat nå.
- Det hjelper lite med et godt oppgjør i år hvis bedriften er konkurs i 2008. Med lokal lønnsdannelse er det mulig å finne fram til riktig lønn både for arbeidstaker og arbeidsgiver, sier informasjonsrådgiver Jan Johnsrud i NITO.
Utflagging og innleie
- Samtidig vil nok bedrifter som har hatt en feil lønnsutvikling for sine ingeniører de senere årene merke at de må åpne lommeboka hvis de vil rekruttere og beholde ingeniørarbeidskraft, sier president Marit Stykket.
Utflagging av ingeniøroppgaver, endringer i pensjonsordninger og innleie av utenlandske ingeniører, er også på plakaten for privat sektor.
Kommunene sliter
Fjorårets oppgjør for kommuneansatte ingeniører var bra, og NITO forventer et like godt oppgjør nå. Kommunesektoren har mistet 1000 ingeniører de siste årene, noe NITO mener styrker argumentasjonen for lokal lønnsdannelse.
NITO organiserer flere hundre lærere. En utfordring er lærerlønningene som har sakket akterut etter at forhandlingsansvaret ble overført til kommunene i 2004. NITO vil jobbe for å endre lønnssystemet.
Staten lite attraktiv
Ingeniører er for staten en av de vanskeligste arbeidsgruppene å rekruttere og beholde, noe som bør indikere godt gjennomslag i oppgjøret, mener NITO.
Hovedmålet er mest mulig lokal lønnsdannelse, til tross for at dette synspunktet strider med holdningen til Fornyings- og administrasjonsdepartementet og de store fagorganisasjonene som LO, YS og Unio.