Det har vært foreslått en rekke tekniske løsninger for å få skilt ut CO 2, både før og etter forbrenningen, men det er den tradisjonelle metoden med å felle ut drivhusgassen med aminer som ser mest aktuell ut på kort sikt.
For at en slik metode skal tas i bruk ved et gasskraftverk inen 2007 slik Olje- og energiminister Einars Steensnæs lovet i helgen, må staten inn med betydelige subsidier. Dermed er det vel så my et politisk som et teknisk spørsmål.
- Siden 1999 har vi klart å finne nye aminer med lavere kokepunkt og det er med å redusere energiforbruket betydelig, sier seniorforsker Nils Røkke ved SINTEF Energiforskning.
Resultatet er en kostnadsreduksjon på mellom 20 og 30 prosent. På lenger sikt tror forskerne ved Sintef at det vil være mulig å forbedre dette ytterligere og nærme seg en halvering av kostnaden.
Andre kilder Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med, er skeptiske til de nye tallene.
I Sverige er det gjort studier som viser at det vil koste rundt 20 euro å fjerne CO 2-fraksjonen fra kullkraftverk, men i et slikt anlegg er CO 2-konsentrasjonen mye høyere enn i et naturgassdrevet anlegg fordi innslaget av hydrogen i brennstoffet er så mye høyere.
- Vi regner med at det vil koste mellom 50 og 60 euro pr tonn og fange inn og deponere CO 2 fra et gasskraftverk i dag, sier Røkke.
På tross av at det er langt igjen til lønnsomhet, mener Røkke Norge bør komme i gang med å bygge et pilotanlegg, og at planene for et slikt pilotanlegg på Skogn er svært interessante.
- Vi har hatt en høy profil på denne forskningen i en årrekke og et slikt anlegg kan gjøre oss til en ledende nasjon på dette området, sier han.