Ozon er en av de mest skadelige luftforurenserne i Europa i dag.
Høye nivåer fører til helseproblemer, tidlig død, reduserte avlinger, endringer i økosystemer og skader på infrastruktur og kulturarv.
Lavere utslipp, like mye ozon
En ny rapport ra European Environmental Agency (EEA) konstaterer at europeiske land markant har redusert utslippene av ozondannende gasser (hovedsaklig NOx, flyktige organiske forbindelser og karbonmonoksid) siden 1990.
Frankrike, Tyskland, Italia, Sveits og Storbritannia sto for store reduksjoner i utslippene.
Målinger har imidlertid ikke vist noen særlig nedgang i ozonnivåene.
Været forkludrer
EEA-studien har gått gjennom data fra 198 målestasjoner i 18 land med minst åtte år med målinger.
I Storbritannia og Nederland falt ozonnivåene på 1990-tallet og har siden stabilisert seg. I Østerrike og Sveits var det imidlertid vanskelig å se noen trender.
EEA bemerker også at været har stor innvirkning på ozonnivåene, og at det gjør datamodeller vanskelige siden de ikke tar været med i betraktningen.
Frykter oppvarmingen
2003 var for eksempel et år med veldig høye ozonnivåer, og med en veldig varm sommer i Europa.
Det gjør at man frykter at klimaendringene kan føre til enda høyere nivåer fremover.
Ozon og klimagasser
Bakgrunnskonsentrasjonen på den nordlige halvkule er i dag mellom 35 og 40 deler per milliard (ppb). EEA påpeker at ozon er en viktig drivhusgass, nummer tre bak CO2 og metan.
– Det er derfor gode argumenter for å integrere ozonreduksjoner i lokale, regionale og globale strategier og målinger som ser på luftforurensning og klimagassutslipp på samme tid, skriver EEA.
Hovedforfatter for rapporten er seniorforsker Sverre Solberg ved Norsk institutt for luftforskning (NILU). Han er imidlertid på ferie og var ikke tilgjengelig for kommentar.