ENERGI

Ingen stans i oljeletingen – Norge får internasjonal kritikk

Statsminister Erna Solberg (H) tror oljetoppen er nådd for Norges del. Men det er ikke aktuelt å stanse letingen. 

Johan Sverdrup-plattformen skal på sikt hente opp 720.000 fat per dag (estimert fra 2022), og stå for inntil 30 prosent av norsk oljeproduksjon. Bildet er tatt desember 2019.
Johan Sverdrup-plattformen skal på sikt hente opp 720.000 fat per dag (estimert fra 2022), og stå for inntil 30 prosent av norsk oljeproduksjon. Bildet er tatt desember 2019. Foto: REUTERS /Ints Kalnins /NTB
11. juni 2021 - 15:15

Statsminister Erna Solberg (H) tror oljetoppen er nådd for Norges del. Men det er ikke aktuelt å stanse letingen.

I stortingsmeldingen «Energi til arbeid» slår regjeringen nå fast at den vil videreføre dagens praksis med jevnlige konsesjonsrunder på norsk sokkel for å gi næringen tilgang til nye letearealer.

Det skal legges til rette for lønnsom olje- og gassproduksjon, men innenfor rammene av norske klimamål, presiserer olje- og energiminister Tina Bru (H).

– Dette vil gi grunnlag for arbeidsplasser og aktivitet over hele landet også i framtida.

Solberg påpeker at produksjonen uansett ventes å falle i årene som kommer.

– Vi skal opprettholde letingen og utnytte ressursene framover der hvor det er lønnsomt, sier hun.

IEA-rapport

Den siste tida har regjeringen fått mye kritikk for å fortsette med oljeleting etter at IEA i en rapport har slått fast at det ikke er rom for nye olje- og gassfelt hvis den globale oppvarmingen skal begrenses til 1,5 grader.

SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken beskylder regjeringen for bevisst å styre mot en klimakrise.

– Det er helt utrolig at de klare advarslene fra Det internasjonale energibyrået om ikke å sette i gang noen nye olje- og gassfelt ikke får noen konsekvenser for regjeringens oljepolitikk. I stedet velger de tut og kjør, sier han.

– Denne meldingen sveiser Norge fast i oljealderen, istemmer fungerende leder Arild Hermstad i MDG.

Internasjonal kritikk

Regjeringens beslutning får også kritikk internasjonalt.

– Norske myndigheter og industrien kan ikke ignorere vitenskapen, sier Sandrine Dixson-Decleve, president i tankesmia Romaklubben, i en uttalelse som er gjengitt av nyhetsbyrået AFP.

Også Verdens naturfond er kritisk. WWFs klima- og energisjef, Manuel Pulgar-Vidal, sier at Norge ved å stå på oljebransjens side kan bli stående igjen med havarerte ressurser.

– Norges beslutning vil øke risikoen for at verden når et kritisk vippepunkt for klimaet, noe som kan få en ødeleggende virkning på naturen vi er avhengige av, sier han.

Solberg sier for sin del at regjeringen har som mål å komme så godt ned mot 1,5 grader som mulig.

Men systemet i Parisavtalen innebærer at utslippene telles der hvor olje og gass forbrennes, ikke der hvor den pumpes opp, understreker hun.

Administrerende direktør i Norsk Industri, Harald Solberg, går hardt ut mot NVE og mener direktoratet er en bremsekloss for elektrifisering og avkarbonisering av industrien.
Les også

Mener NVE er Norges største hinder for å nå klimamål

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Vil la markedene styre

Ifølge statsministeren må det også være en del av en større, internasjonal plan hvis en stor petroleumsprodusent som Norge skal si nei til mer leting.

– De landene som sier det, er de som er ferdige med olje- og gassvirksomheten sin. Det koster dem ingenting. Det koster dem ingen arbeidsplasser, sa Solberg da hun og Bru la fram stortingsmeldingen.

Ifølge Bru er det markedene som må styre.

– Det vil ikke ha noen effekt hvis Norge som enslig land sier vi slutter med dette. Da vil andre fylle disse markedsandelene.

Bransjen jubler

Anniken Hauglie, leder i Norsk olje og gass, mener fortsatt leting er helt nødvendig for å unngå raskt fall i produksjonen.

– Vi er veldige fornøyd med at regjeringen viderefører hovedlinjene i olje- og gasspolitikken og er tydelige på at oljepolitikken ligger fast, sier hun.

– Det gir grunnlag for at energiressursene også for fremtiden kan skape betydelige verdier og arbeidsplasser over hele landet.

Hywind Tampen ble satt i produksjon i 2023. Det er uvisst når neste park med flytende turbiner blir utbygget. Norske offshorerederier har sikret seg solide posisjoner innen havvind med fartøy og relevant kompetanse.
Les også

Norge har klart havvind-mål: – Fordelingen er temmelig skjev

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.