IT

Ingen vil bruke videomøter

Espen Zachariassen
12. jan. 2009 - 11:47
Vis mer

Nesten alle norske virksomheter som bruker videokonferanse for å erstatte jobbreiser har positive erfaringer. Likevel planlegger kun 1,5 prosent å ta i bruk slikt utstyr.

Tallene er innhentet av Sentio Research for IKT-Norges Grønn IT-prosjekt og viser hvor mange som har tatt i bruk videokonferanse eller andre verktøy for virtuelle møter for å erstatte reiser i jobbsammenheng.

Tre av fire

På landsbasis har 16,8 prosent tatt i bruk slikt utstyr med gode erfaringer. 3,2 prosent har dårlige erfaringer, mens 75,7 prosent ikke bruker det.

Til tross for at et stort flertall av brukerne har positive erfaringer, er det kun 1,5 prosent som planlegger å ta i bruk slikt utstyr for å redusere jobbreiser.

Dårlig erfaring

Det er bedriftene med mer enn 50 ansatte som bruker videokonferanse mest. 33,3 prosent av norske virksomheter i denne gruppen har gode erfaringer, mens 3,3 prosent har dårlige erfaringer, ifølge undersøkelsen.

Millioner å spare

56 prosent av alle innenlands flyreiser i Norge er forretningsreiser, ifølge tall fra Transportøkonomisk Institutt. Hvis ti prosent av disse erstattes av videokonferanse eller andre virtuelle møteformer, tilsvarer det 56.000 tonn reduserte CO 2-utslipp årlig.

– Ti prosent færre forretningsreiser gir også mer enn 600 millioner kroner spart på reiseutgifter i norsk næringsliv hvert år, beregnet ut fra en billettpris på 900 kroner per tur, sier prosjektleder Benedicte Fasmer Waaler i Grønn IT for IKT-Norge.

Arbeidstid

– Tar man med at mindre arbeidstid går med til reising, er gevinsten enda større. Virksomheter med høye reiseutgifter kan redusere kostnadene betydelig, sier prosjektlederen.

Hun trekker frem TrygVesta, som har installert videokonferanseutstyr fra Tandberg på 30 steder i Norden. De sparte 25 millioner kroner i 2007 ved å bruke videokonferanseløsninger. De sparer samtidig miljøet for utslipp av 535 tonn CO 2. Det tilsvarer flere enn 3000 bilturer Oslo – Bergen tur-retur.

Enkelt

– Mange tror at samhandlingsverktøy vil koste virksomheten store summer i kroner og øre. I realiteten kan det dreie seg om mindre investeringer som forenkler arbeidsdagen og lønner seg over tid. Det er mulig å bruke et enkelt webkamera, selv om andre møtedeltakere sitter med avansert videokonferanseutstyr, sier Fasmer Waaler.

Nordlendingene flinkest

Sentios undersøkelse viser at det er nordlendingene som er Norgesmestre i å bruke virtuelle møter og videokonferanse for å redusere jobbreiser.

I Nord-Norge bruker nesten 30 prosent av virksomhetene slike verktøy med gode erfaringer, mot 16,8 prosent på landsbasis. I Oslo/Akershus er det kun 12,5 prosent som svarer ja på dette spørsmålet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.