Den spionsiktede mannen har erkjent å ha mottatt penger for informasjon, fremgår det av Oslo tingretts kjennelse.
Det skal dreie seg om et «ikke ubetydelige kontantbeløp», skriver tingrettsdommer Helene Andenæs Sekulic.
Siktede ble mandag varetektsfengslet i fire uker, to av dem i full isolasjon. Selv begjærte han seg løslatt.
Mannen i 50-årene, som er ansatt i Det Norske Veritas, ble mandag varetektsfengslet i fire uker. I avhør har han erkjent å ha mottatt penger for å gi fra seg informasjon, men nekter straffskyld etter siktelsen.
– Skjermingsverdig materiale
– Han har ikke erkjent at informasjonen var egnet til å skade nasjonale interesser. Retten mener det er sannsynlig at siktede har forstått hvem han møtte og at han har delt skjermingsverdig materiale, heter det i kjennelsen.
Tingretten viser videre til at møtevirksomheten har vært skjult, og at den har foregått over tid.
Politiet skriver at mannen er siktet for brudd på straffeloven paragraf 123 og 124, som omhandler henholdsvis avsløring av statshemmeligheter og grov avsløring av statshemmeligheter.
Brudd på paragraf 123 kan straffes med bot eller inntil tre års fengsel, mens brudd på paragraf 124 kan straffes med fengsel inntil 15 år.
Filter Nyheter omtaler mannen som en «høyt betrodd ingeniør», som skal ha rundt 20 års erfaring fra det norske teknologimiljøet.
Politiadvokat Line Nyvoll Nygaard i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til NTB at sikkerhetstjenesten har informasjon som tilsier at siktede har møtt den russiske etterretningsoffiseren flere ganger.
– Siktede ble pågrepet nå på lørdag etter et møte med en russisk etterretningsoffiser. Pågripelsen foregikk udramatisk på en restaurant her i byen, sier politiadvokaten til NTB.
I fengslingskjennelsen kommer det fram at mannen i avhør har opplyst at han har overlevert informasjon og mottatt penger for denne informasjonen. Men mannen har nektet for at informasjonen er egnet til å skade nasjonale interesser.
Mannen er i 50-årene og bosatt i Oslo-området. Han er norsk statsborger, men født i utlandet. Han har fått oppnevnt advokat Marianne Darre-Næss som forsvarer.
Mediedirektør i DNV GL (Det Norske Veritas), Per Wiggo Richardsen, bekrefter overfor NRK at mannen i 50-årene er ansatt hos dem.
– Vi har nylig blitt gjort kjent med pågripelsen og kan bekrefte at han er ansatt i vårt selskap, sier Richardsen.
Forsvar
VG skriver at mannens spesialfelt bringer ham i kontakt med den norske forsvarsindustrien og forskere innen avansert forsvarsteknologi.
Det Norske Veritas vil nå samarbeide med PST for å finne ut av hva som har skjedd.
– Vi kommer til å legge vekt på å jobbe tett med politiet for å bistå dem i etterforskningen. Det er en særdeles alvorlig sak som vi må finne ut av, sier Richardsen til NRK.
Statsminister Erna Solberg bekrefter overfor VG at hun er blitt orientert av PST om pågripelsen.
– Jeg kan bekrefte at jeg er orientert, utover det er det PST som må kommentere saken, sier Solberg.
Størst trussel
PST skriver i sin nasjonale trusselvurdering for 2020 at spionasje er en av de mest alvorlige truslene mot Norge.
Utenlandsk etterretning forventes ifølge PST å rette sin spionasje mot norske myndigheter, næringsliv, forsvar og beredskap og norske forskningsmiljøer. PST mener russisk, kinesisk og iransk spionasje utgjør den største trusselen, men understreker at også andre staters fordekte aktiviteter kan utsette Norge for fare.
I trusselvurderingen trekker PST også fram hvordan rekruttering eller plassering av spioner på innsiden av norske virksomheter er en «kjerneoppgave» for utenlandsk etterretning.
«En innsider kan ha direkte tilgang til virksomhetens verdier og kan dermed påføre egen virksomhet betydelig skade gjennom kompromittering, manipulering eller sabotasje», skriver PST.
Personsøker-eksplosjon: Nordmann ikke savnet lenger