HELSE

Ingeniørene bak Helseplattformen: – Fordel at pasientdata lagres på ett sted

Helsepersonell får tilgang til sanntidsdata om pasienten uansett hvor de befinner seg.

Alt som legges inn i Epic blir tilgjengelig for alle i andre i sanntid. Det er ikke tilfelle med den gamle løsningen. Det betyr at det som legges inn hos fastlegen også kommer opp på sykehuset, hos private spesialister og i kommunal helse og omsorg.
Alt som legges inn i Epic blir tilgjengelig for alle i andre i sanntid. Det er ikke tilfelle med den gamle løsningen. Det betyr at det som legges inn hos fastlegen også kommer opp på sykehuset, hos private spesialister og i kommunal helse og omsorg. Foto: Havard Zeiner
Håvard ZeinerJournalist
4. mai 2019 - 07:00

Dataingeniør Jan Haugdal har de siste tre årene jobbet på heltid med å planlegge Helseplattformen.

På det meste har rundt 125 personer jobbet med anskaffelse og kravspesifikasjon. 1. april startet innføringsprosjektet.

Haugdal sier den nye løsningen skal erstatte mellom 70 og 80 av dagens spesialist-applikasjoner. Nå skal alt gjøres gjennom én plattform.

Samler all informasjon

– Epic-løsningen er hel ved. All informasjon og funksjonalitet lagres på ett sted. I mange av de andre leverandørene vi har sett på så var det sammensatte systemer med informasjon på flere steder, noe som gjør det vanskeligere å synkronisere informasjon i sanntid, Haugdal til Teknisk Ukeblad. 

Vis mer

Prosjektleder for den teknologiske delen av Helseplattformen, Fredrik Solsvik, legger til at det er en stor fordel at løsningen er laget fra bunnen av.

– Epic har ikke kjøpt moduler og tatt inn andre leverandører. De har laget alt selv. Hvis hele løsningen er bygget på samme arkitektur, blir også løsningen mer funksjonell, sier han.

– Det aller viktigste er at alt helsepersonell, uansett hvor de befinner seg, skal få tilgang til den pasientinformasjonen de trenger, sier han.

Færre misforståelser

– Er det noe vi har brukt mye tid på i denne anskaffelsen, så er det å finne ut hvordan løsningens tilgangsstyring virker, og hvordan en skal koble en sikker autentisering til en sikker tilgangsstyring, sier Haugdal.

I første omgang tenker en å lage et nivå 4-sertifikat, altså identifisering på lik linje med BankID.
Samtidig skal dataene som føres inn i journalene føres mer strukturert enn i dagens løsning. Det skal øke nøyaktigheten på informasjonen og redusere mulighetene for misforståelser.

– Det blir ikke lenger et spørsmål på legevakta hvilken medisin du går på. Det står i journalen. Det er ikke et sammensurium av meldinger som kommer fra øst og vest og som til slutt har endt opp med noe som kanskje er riktig. Dataene er i sanntid, og det er helt korrekt informasjon, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.