Temaet er blitt aktuelt etter at internettleverandøren Imbera sensurerte en Muhammed-karikatur fra hjemmesiden til organisasjonen Human Rights Service (HRS).
- Uhørt redigering
Imbera mente tegningen var krenkende og en trussel mot de andre kundene og fjernet derfor tegningen uten forvarsel fra sidene til HRS, melder NRK.
Det provoserer informasjonsansvarlig Hege Storhaug i HRS:
– De gikk inn og redigerte siden vår, flyttet saker og slettet karikaturene av Muhammed. Det er helt uhørt, sier hun.
Lov og plikt
Ifølge Jon Bing, professor i rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo, har Imbera lov til å sensurere tegningen. Han sier det er driftsleverandørene som avgjør hva som havner på internett. Ifølge e-handelsloven plikter nemlig serverleverandører å vurdere innholdet på sidene de styrer.
– Konsekvensen av loven kan bli at teknikere bestemmer hva du skal kunne lese på nettet, sier Bing.
– Tjenesteleverandøren plikter å fjerne bilder og innhold hvis vedkommende er gjort kjent med at det foregår noe straffbart. Og dels har tjenesteleverandøren rett til å fjerne innhold hvis vedkommende har saklig grunn for det, sier professor Bing.
Bing mener saklig grunn foreligger i tilfellet med Muhammed-karikaturene.
- Uakseptabelt
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund er ikke enig.
– Dette er uakseptabelt. For meg er det viktigst at dette kan få ufattelige konsekvenser – også for redaksjoner som har eksterne internettleverandører, sier Kokkvold.
VG, Dagbladet, A-presseavisene og TV 2 har alle en ekstern leverandør som står for lagringstjenester. Aftenposten og NRK eier sine servere.