Et år og fire måneder. Så lenge blir unge danske ingeniører i jobben.
På stedet hvil
Det viser en storstilt dansk undersøkelse blant 2.739 yngre akademikere, melder Berlingskes Nyhedsmagasin.
Undersøkelsen viser at både unge advokater, revisorer, konsulenter og HR-rådgivere ikke har så lett for å slå seg til ro i en jobb.
En av grunnene er at de unge ikke føler at de får utvikle seg. De står på stedet hvil.
- De unge er formet av et skolesystem med fokus på prosesser og læring - i motsetning til tidligere tiders fokus på selve undervisningen. Ikke så mange virksomheter er innstilt på å danne rammen om en slik læringsprosess. Det fordrer et helt nytt syn på arbeidslivets betydning for den enkelte person, sier Trille Frodelund Lykke, psykolog i hodejegerselskapet Cultivator, til Berlingskes Nyhedsmagasin.
Satser ikke
Hun mener lederne utgjør en del av problemet.
- De færreste ledere har forståelse for dette, sier Lykke.
Eldre ledere forstår ikke tankegangen hos de unge. De synes de hyppige jobbskiftene er et hemsko for bedriftene, ifølge undersøkelsen. Det fører i sin tur til at de ikke vil satse på utvikling og videreutdanning av unge ansatte.
- Det kan føre til at bedriftene - til tross for de unges stigende krav - er stadig mindre villige til å investere i deres utvikling. Grunnen er at de ikke vet om de selv får utbytte av investeringen, sier Charlotte Mandrup, partner i ledelses- og HR-utviklingsselskapet Møller & Mandrup, til avisen.
I gode tider
Arve Christensen, kommunikasjonssjef i ingeniørforeningen NITO, er ikke overrasket over funnene.
- Vi har ingen tall som viser den samme tendensen i Norge, men vi har en følelse av at unge ingeniører bytter jobb ofte for tida, sier han til TU.no.
- Hva kommer dette av?
- Det er mest utbredt i gode tider når det føles tryggere å bytte jobb. Da er det fristende å prøve nye utfordringer, sier Christensen.
Stabilt
Norsk Hydro kommer alltid høyt oppe på listene over selskaper nyutdannede gjerne vil jobbe for.
- Det er nok en av grunnene til at vi ikke sliter med å holde på unge talenter som jobber her. Når de først er ansatt her, bidrar de til at vi har en stabil arbeidsstokk. Hydro tilbyr et godt totaltilbud, med interessante arbeidsoppgaver, variert arbeidsdag og gode utviklingsmuligheter. Lønn er ikke avgjørende, sier han.
Men også Hydro har i dagens stramme arbeidsmarked utfordringer når det er snakk om rekruttering av unge arbeidstakere.
- Ja, vi har vanskeligere for å få dem hit enn å holde på dem. Det kan være vanskelig å finne kandidater med skikkelig teknisk kompetanse, sier Steinum.