PERMITTERING

Hva slags risikoprofil bør man ha på pensjonen nå? Ekspertene svarer

Ingeniører som frykter for jobbene, har et enormt behov for informasjon. Nitos arbeidsrettsadvokater og Nordeas forbrukerøkonom svarte direkte, se opptak av sendingen her.

3. apr. 2020 - 05:01

Ingeniør-foreningen Nito har i flere uker har stor pågang fra ansatte som har fått eller er i ferd med å få hverdagen snudd opp ned. I ukene framover vil de sende ukentlige direktesendinger på fredager, hvor arbeidsrettsadvokater og andre eksperter svarer på spørsmål fra ingeniører.

Fredag 3. april sendte de en ny direktesending på Karriere360 og tu.no. Opptaket av sendingen kan du se over.

Arbeidsrettsadvokatene Kirsten Rydne og Fredrik Lund Skyberg var med på dagens sending.

I tillegg var Nordeas forbrukerøkonom, Derya Incedursun tilstede for å svare på spørsmål om alle de økonomiske utfordringene i dagens situasjon. Hva slags risikoprofil bør man ha for pensjonen, bør man redusere risikoen nå, eller sitte stille i båten? Og hva skjer med feriepengene neste år, hvis man tar permisjon nå? 

Karriere360° snakket med Incedursun tidligere denne uken, her kan du lese forbrukerøkonomens 8 spareråd til permitterte eller de som frykter å bli permittert.

Pensjon

Incedursun snakket om spareprofilen på dagens innskuddspensjon i lys av koronakrisen, og fortalte hvordan hun forholder seg til sin egen pensjon akkurat nå:

– De fleste har en standard spareprofil på 50 prosent aksjer og 50 prosent rentepapirer, men du kan selv velge å skru opp aksjeandelen i pensjonsordningen for å få høyere avkastning. Jeg er en av de som har skrudd opp aksjeandelen til 100 prosent. Jeg har ikke endret på denne andelen i denne perioden.

Forbrukerøkonomen sjekket status for sin egen pensjon torsdag kveld, og så at aksjeandelen hadde falt i verdi. Men hun vil fortsatt ikke ta ned aksjeandelen for å redusere risikoen.

– At aksjene har mindre verdi nå bekymrer meg ikke. Det er mange år til jeg er pensjonist, så jeg lar det ligge. Aksjemarkedet vil gå opp og ned i mange år før jeg går av med pensjon, sa Incedursun.

Permitteringsvarsel

Nito får mange av de samme spørsmålene om igjen og om igjen. Et av disse er spørsmålet om fristene som gjelder for permitteringsvarsel. Er det 2 eller 14 dager? Flere bedrifter vurderer å permittere ansatte med 2 dagers frist, Hovedavtalen § 7-3 nr. 2,  gir denne muligheten ved "uforutsette hendinger."

– Noen har tatt til orde for at to dager er den nye hovedregelen. Det er litt skummelt, og vi kommer til å se nærmere på det. Vi kan ikke se at det rettslig grunnlag for dette, sier advokat Fredrik Lund Skyberg. 

Advokatene vil også snakke om hva en permittering faktisk koster bedriften. 

– Det permitteres i overkant mye for tiden, og vi setter spørsmålstegn ved om kostnaden ved å permittere ansatte nå har blitt så lav at bedriftene permitterer i stedet for å tenke seg nøyere om, sier Skyberg. 

Foreldrepermisjon og langtidsykemeldte

Et annet spørsmål advokatene vil komme inn på er hva som skjer hvis ansatte som er i foreldrepermisjon eller langtidssykemeldt blir permittert. Mange ingeniører har godt betalt, og mange arbeidsgivere dekker differansen mellom Navs øverste grense på 6G (cirka 600.000) og medarbeiderens faktiske lønn i foreldrepermisjonen. Men hva skjer med denne differansen dersom medarbeideren blir permittert? Les mer om det her

– Arbeidsgiver har ofte forpliktet seg å betale differansen mellom 6 G og avtalt lønn. Vi mener det ikke skal være mulig å permittere ansatte for å fri seg fra den betalingforspliktelsen. Permittering av langtidssykemeldte er tvilsomt, sa advokat Kirsten Rydne.

Ønsker du å stille spørsmål til Nitos eksperter kan du maile disse til livestream@nito.no 

Dette er tredje fredagen på rad Nito svarer på koronaspørsmål direkte. Opptakene fra de to siste fredagene kan du se her:

Permittert? Se regnestykkene: Dette får du i dagpenger med de nye reglene

Hva skjer med lønna hvis jeg blir permittert? Her svarer advokatene på korona-spørsmål

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.