Ingeniører til bygg- og anleggsbransjen, systemarktitekter og prosjektledere er spesielt ettertraktet i høstens jobbmarked, og har gode muligheter til å skifte jobb. Det skriver Finansavisen.
På Finn.no var det tirsdag utlyst nesten 14.000 ledige stillinger, og bygg og anlegg er blant bransjene med størst etterspørsel etter arbeidskraft, ifølge avisen.
– Spesielt vanskelig er det å få fatt i ingeniører til enkelte fagfelt, blant annet innenfor infrastruktur som vei og jernbane, sier Maalfrid Brath konsernsjef i Manpower Group til avisen.
Brath sier markedet er preget av restruktureringer, nye aktører og større krav til kvalitet og sikkerhet, noe som bidrar til at disse bedriftene har et stort behov for bistand og nye hoder.
Hun trekker konkret fram Bane Nor og Nye Veier som eksempler på slike virksomheter.
- Faller de ut av statistikken? Kan nedgangen i arbeidsledige ingeniører skyldes at flere mister retten til dagpenger?
Systemarkitekter
En annen mangelvare i høstens arbeidsmarked er systemarkitekter. Bakgrunnen er den siste tidens mange avsløringer om IT-sikkerhet og outsourcing.
Et konkret eksempel er Statoils hjemflagging av alle sikkerhetskritiske jobber, etter at konsernet konkluderte med at det var for risikabelt å drifte IKT-infrastruktur fra India. Saken startet i 2014 da en indisk IT-arbeider stanset blanding og lasting av olje på Mongstad ved en tastefeil.
Også kunnskap om teknologi generelt er etterspurt i markedet, sier Bjørn Gjølme, administrerende direktør i Capus, til Finansavisen.
Oljeingeniører som har blitt arbeidsledige som følge av nedturen i oljebransjen har til en viss grad fått nye jobber, men mange sliter, ifølge Brath. En av årsakene er at kompetansen som kreves i infrastruktursektoren er svært spesifikk.
- Arbeidsmarkedet kan være i ferd med å snu: Markant nedgang i oppsigelser og permitteringer