ARBEIDSLIV

Ingeniører må kommunisere bedre

23. nov. 2000 - 14:34

Det ene industriforetaket etter det andre legges ned eller reduserer. Jeg tror at verdiskapingen i fastlandsindustrien gikk ned med fem prosent i 1999.

Det teknikere og ingeniører bør være klar over, er at hvis man retter pekefingeren ut og anklager noen andre, så peker minst tre fingre mot en selv. Hansen anklager først og fremst advokater og økonomer. Hva er annerledes i nevnte yrkesgruppers utdanning enn i en ingeniørutdanning?

Svar: De har studert og behersker kommunikasjon og norsk skriftlig og muntlig bedre enn ingeniører generelt.

Det kan godt hende at en økonom får gjennomslag hos ledelse eller kredittgivere fordi motparten forstår hva vedkommende vil. En dyktig økonom eller advokat er nødvendigvis flink til å fortelle – til å kommunisere – ellers vil knapt noen oppfatte at vedkommende er flink.

La oss sette oss inn i arbeidssituasjonen til en saksbehandler i en bank.

Han eller hun får presentert en idé som trenger finansiering. Når saksbehandleren er overbevist om ideen, snur svedkommende seg rundt og “selger” ideen videre til sine overordnede. (Møte på torsdag, du får svar på fredag.)

Jeg tror at prosjekter presentert av økonomer i større grad får gjennomslag enn prosjekter presentert av ingeniører. Dette tror jeg er den fundamentale, kanskje også fatale forskjellen.

“Det er bedre å tenne et lys enn å forbanne mørket”. Det har med andre ord liten hensikt å håpe på at økonomer eller advokater skal bli dårligere. Da må det være mer fruktbart for ingeniørstanden å bli bedre. Hvorfor etterlyser “alle” mer realfag eller vil at ungdom skal satse på realfag, når hovedproblemet ligger i manglende kommunikasjon?

Hvorfor er 99 prosent av alle kurs i NITO eller NIF regi tekniske kurs? Hvorfor er ikke minst 30 prosent salgs-, kommunikasjons- eller skriv bedre kurs?

Annbjørn Viddal

tekniker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.