Flere kommuner Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med er bekymret for ingeniørmangelen i Norge.
Kommunene ser at det private næringsliv, på grunn av et mye høyere lønnsnivå, suger til seg det som er av ingeniører.
Dårlig søking
Da Stjørdal kommune utlyste en stilling i fjor, fikk de inn tre søknader, derav to kvalifiserte. Den første som fikk tilbudt jobben sa den fra seg igjen. Stillingen blir besatt i år, men først til høsten, et helt år etter at stillingen ble utlyst.
I trønderkommune har man måtte utsette riving av en ungdomsskole som skulle erstattes med en ny skole på grunn av ubesatte ingeniørstillinger i kommunen.
– Vi har seks ubesatte stillinger, sier enhetsleder i Terje Guldbrandsen. Han mener situasjonen også går utover langsiktige tiltak.
– Den daglige drift går som regel greit, men vi er en vekstkommune. Det bygges mye, vi må sørge for infrastruktur, vann og avløp. Spesielt med store nedbørsmengder som vi har hatt den siste tiden her i Trøndelag, ser man hvor viktig det er med langsiktig tiltak for å hindre skader av flom, sier Guldbrandsen.
Er bekymret
I Ringebu kommune søkes det også etter ingeniører. Heftig hytteutbygging gjør at kommunenes ingeniører har mye å ta tak i.
- Vi har fått liten respons på utlysningene våre, særlig på vann- og avløpstillingen. Vi er bekymret, sier tjenesteleder for plan, byggesak, kart og oppmåling, Lars Ove Madshus.
Han mener at lønnsgapet mellom det offentlig og det private må ta noe av skylden. I Ringebu Kommune firer de nå på noen av de formale kravene og godtar også relevant praksis.
Også i Ålesund kommune har man begynt å fire på kravene.
– Vi sliter med å få folk til stillingene vi lyser ut. Vi har ofte en klar formening om hvilke kompetanse vi vil ha. Etter hvert må vi fire på kompetansekravene, sier Einar Steinhovde. Han har vært tillitsvalgt i Ålesund kommune i nesten 15 år og mener at rekrutteringsproblemet er økende. Han mener konsekvensene kan bli alvorlige fordi det kan tas feil beslutninger som følge av mangel på kompetanse.
Situasjon kan bli krevende
– Situasjonen kan bli krevende, sier adm. direktør Olav Ulleren i Kommunens sentralforbund (KS). Han mener at ingeniørmangelen i verste fall kan gå utover samfunnssikkerheten.
– Kommunesektoren er avhengig av gode ingeniører for å tilby kvalitetstjenester innen vannforsyning og renovasjon blant annet. Vi ser et utviklingstrekk der flere kommuner kjøper tjenester fra rådgivende ingeniører. Der er opplagt at vi må samhandle med privat næringsliv, men slike innkjøp kan bli dårlige og dyre hvis kommunene som bestiller ikke har faglig kompetanse, sier han.
KS skal nå jobbe med å synliggjøre det faglige innholdet i stillingene.
– I kommunen er arbeidsoppgavene ofte mer spennende enn i det private og i kommunen har man store utviklingsmuligheter, sier Ullern. Han understreker at kommunene står fritt til å bruke lønnspolitiske virkemidler til å tiltrekke seg den kompetanse man trenger.