KARRIERE

– Ingeniørledigheten vil bare øke framover

Nito-leder Trond Markussen er bekymret.

Ingeniører er yrkesgruppen som øker mest i arbeidsledige, både i antall og prosent, i 2014. Det bekymrer Nito.
Ingeniører er yrkesgruppen som øker mest i arbeidsledige, både i antall og prosent, i 2014. Det bekymrer Nito. Bilde: Erlend Tangeraas Lygre
Ina AndersenIna AndersenJournalist
19. des. 2014 - 14:22

Nye tall fra Nav viser at det er personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag som har hatt den største økningen i ledighet det siste året, med 34 prosent. Det tilsvarer 1.000 flere ledige i denne yrkesgruppen enn for ett år siden.

Økningen er størst for ingeniører både prosentvis og målt i antall personer.

Markussen bekrefter at dette er en utvikling som de ser igjen hos sine medlemmer, og han tror også at det har en sammenheng med omfattende nedbemanning og omstilling i petroleumsindustrien.

– Vil få enda høyere tall

Ettersom Nav sine tall kun viser dem som er meldt arbeidsledige, forventer Markussen at dette er tall som bare vil bli verre i 2015.

For i tillegg kommer dem som er sagt opp og nå arbeider ut oppsigelsestiden og innleide konsulenter som har fått kontraktene sine avsluttet.

– Så når vi skriver 2015 vil vi trolig ha enda høyere tall. Dette gjør oss bekymret. Økningen i ledighet er innenfor et smalt område og er også geografisk ganske samlet. Vi vil nok klart se en del ingeniører ledige framover, sier han til Teknisk Ukeblad.

Advokatene i ingeniørforeningene jobber for fullt om dagen. Nedbemanningsprosessene går fort i enkelte bedrifter, og Markussen forklarer at det ikke er alle som følger spillereglene godt nok.

– Vi har en del juridiske saker på dette, og det er stor aktivitet blant våre advokater og jurister for å følge opp, påpeker han.

Les også: Ikke siden finanskrisen har lønnsveksten for sivilingeniørene vært like lav

NITO-president Trond Markussen tror enda flere ingeniører vil prege ledighetsstatistikken til neste år.
NITO-president Trond Markussen tror enda flere ingeniører vil prege ledighetsstatistikken til neste år.

Underskudd på ingeniører

Nito har sett på mulige tiltak for å motvirke utviklingen for ingeniører, og har også vært i kontakt med politikere for å diskutere løsninger.

– Aktiviteten innenfor petroleumsindustrien vil alltid svinge en del. Men vi mener noe må gjøres for å sikre jevnere og mer forutsigbar aktivitet. Vi har foreslått at noen av de modifikasjons- og vedlikeholdsoppdragene som er blitt utsatt bør tas nå likevel, for sikre nettopp dette, sier Markussen.

I tillegg påpeker han at det totalt sett er et underskudd på ingeniører i arbeidsmarkedet i Norge, og at noen av dem som blir ledige kan finne muligheter andre steder.

– Her er det aktører som bør kjenne sin besøkelsestid. Både i petroleumsbransjen og andre bransjer. For eksempel er det jo et stort underskudd på ingeniører i offentlig sektor, spesielt i kommunene. Det samme gjelder deler av kraftbransjen. Her er det muligheter, poengterer Nito-lederen.

Han  legger til at en negativ følge, dersom ingeniører i oljebransjen bytter til andre bransjer, er at det blir vanskelig å få dem tilbake.

Les også: Så mye tjener nyutdannede sivilingeniører nå

– Vil komme seg i jobb igjen

Markussen håper likevel at arbeidsmarkedet i stor grad skal kunne absorbere den ledigheten vi ser nå, og den som vil komme når oppsigelsesrundene får full effekt.

– Det bekymrer at det er så mange som nå står uten arbeid, noe som har skjedd på kort tid. Men over tid så vil de komme seg i jobb igjen, sier han.

Les også:

Disse 7 tingene må du aldri gjøre på jobbintervjuet

Derfor vil ikke ledere ansette folk over 50

Regjeringen fjerner muligheten for å gå rett fra yrkesfag til ingeniørutdanning  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.