14 studenter ved elektro-, maskin- og dataingeniørstudiene ved Universitetet i Stavanger drar i slutten av juni til USA, for å delta i MATE ROV Competition i Alpena, Michigan. De er det første norske laget som deltar.
Studentgruppen, som går under navnet UiS Subsea, har bygget en fjernstyrt undervannsrobot (ROV), designet for å kunne utføre en rekke oppgaver i konkurransen.
Les også: Denne gravemaskinen kan jobbe på havbunnen
Tok inn vann
I slutten av mai ble ubåten sjøsatt ved Oljemuseet i Stavanger. Den hadde vært testet i vann før, men de fleste komponentene var byttet ut siden sist. Det kunne gått bedre, men også langt verre.
Idet undervannsroboten er senket ned i vannet og thrusterne skyver den forover, ser ROV-en ut til å fungere som den skal. Ubåten tar en liten runde i sjøen, før den dykker under overflaten. Hvor den blir værende.
Noe skuffet blir studentene nødt til å dra den opp på land igjen.
– Hva gikk galt?
– Det ser ut til at det var en o-ring som ikke var helt tett, det var et lite hakk i den. Dermed kom det vann inn til noe av elektronikken, som vi nå må bytte ut, forklarer prosjektleder i UiS Subsea, Håkon Kjerkreit.
Heldigvis er ikke en ødelagt o-ring den mest kompliserte feilen å utbedre. Og viktigst av alt – den fjernstyrte undervannsroboten viste at den virker som den skal, når den ikke tar inn vann.
Les også: Ubemannet fartøy kan halvere tiden det tar å kartlegge havbunnen
Egen design
Undervannsroboten er utstyrt med kamera og lys, som skal hjelpe studentene med å manøvrene den rundt under vannet, og robotarm, for å kunne plukke opp søppel fra havbunnen, åpne luker for å komme seg inn i skipsvrak og sette ut sensorer på havbunnen, som blir en del av konkurransen.
– Vi har designet så å si alle delene selv fra bunnen av, vi har for eksempel laget alle thrusterene til motoren selv. Vi har fått hjelp til maskinering og produksjon, men det har vært basert på våre egne designtegninger, sier Kjerkreit.
Han forklarer at det har vært utfordrende arbeid, spesielt å finne ut av hva som kan produseres og hvor lang tid det vil ta. Det vanskeligste har likevel vært å sørge for at ROV-en er tett, noe de altså fikk erfare under sjøsettingen.
– Vanntetting av roterende akslinger har vært det absolutt vanskeligste å få til. Konkurransereglene krever at det ikke skal være noen oljelekkasjer. I tillegg har det vært utfordrende å holde de ulike komponentene små nok, utdyper ingeniørstudenten.
Les også: Se - ekkoloddet var egentlig en norsk oppfinnelse
Testing og trening
MATE ROV Competition er en årlig konkurranse for studenter som skal fremme teknisk kreativitet og entreprenørskap, ved at studentene må designe og bygge sin egen undervannsrobot, men også kunne presentere en salgsoppgave.
Utgangspunktet for Stavanger-studentene var at de ønsket en bacheloroppgave som kunne skille seg ut i mengden.
– Vi ville gjøre noe som ikke alle andre gjør, understreker Kjerkreit.
Og studentene har i høyeste grad fått lønn for strevet. Ikke bare har de blitt kontaktet av bedrifter som ber om å få sponse dem, flere har i tillegg fått jobbtilbud, som følge av subsea-prosjektet.
Selv om ROV-en har vist at den fungerer, er det mye arbeid som gjenstår før konkurransen starter 26. juni.
– Det blir en travel måned, med mye testing og trening på oppdraget. Vi har en uttalt ambisjon om å bli topp tre i vår klasse, som er dristig for førsteårsdeltakere. Men alle lagene må lage tekniske rapporter, som publiseres, så vi vet omtrent hva slags nivå konkurransen ligger på, forklarer han.
Les også:
Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen