Tre maskiningeniører fra Aarhus Universitet vant andreplassen i det uoffisielle verdensmesterskapet for robotdesign utviklet og bygd av studenter. Roboten Northrov er konstruert for arktisk havforskning.
De tre ingeniørstudentene Kristian K. Sahlholdt, Robert Søndergaard og Johan T. Krogshave fra Aarhus i Danmark har sammen utviklet roboten, som er fjernstyrt, kan dykke ned til 50 meter og skanne og tegne en 3D-modell av strukturen til isfjell under havoverflaten.
Dette skal hjelpe til med å kartlegge og forutsi smeltemønstre og havbevegelser rundt ustabile isfjell.
Det klarer roboten ved hjelp av en spesifikk vinkel på lykta som lyser opp isfjellet og sikrer en god bildekvalitet. I sin nåværende form er roboten utstyrt med en 100 meter lang kabel som overfører strøm og data med opptil 10 gigabit per sekund.
- Se selvkjørende Odin: Oppdager hinderet og styrer unna
Testet på Grønland
Roboten er resultatet av de tre studentenes bachelorprosjekt, og de fikk ideen fra en arktisk forsker ved Aarhus Universitet, som fortalte at man manglet utstyr for å undersøke isfjell. På videoen kan man blant annet se hvordan studentene tester roboten under et tokt til Grønland.
Forskerne kaller undervannsroboten for en game-changer for både biologer, klimaforskere og sjøfartsindustrien, skiver Aarhus Universitet.
Og studentene mener at man kan koble data fra roboten sammen med satellittbilder av bare toppen av isfjell for å kunne forutse bevegelsene til isfjell, og når de vil utgjøre en fare for skipstrafikken.
Artikkelen ble opprinnelig publisert på Ing.dk.
- Droneselskapet går fra prototype til masseproduksjon: – Alle detaljer må tenkes igjennom på nytt (TU Ekstra)