Teknologi, arkitektur og ingeniørfag er utdannelser som i år har en økning på hele 10,7 prosent i antall søkere. Generelt er det en svak tilbakegang i antall søkere til høyere grunnutdanning. Det viser tall fra Samordna Opptak.
– Dette er overraskende bra, og tyder på at alt arbeidet med å øke interessen rundt realfag begynner å gi avkastning, sier NITIO president, Marit Stykket.
Norge har et skrikende behov for flere ingeniører. Statistisk Sentralbyrå har utarbeidet prognoser som tyder på at Norge vil mangle flere tusen ingeniører i løpet av kort tid. Dette bekreftes av NITO,s egen årlige behovsundersøkelse blant arbeidsgivere, hvor svært mange frykter lav tilgang på ingeniørarbeidskraft i årene som kommer.
Kvalitetsuniversitet
I alt har 9585 søkere NTNU som sitt førstevalg. Det er nesten 500 flere enn i fjor - en fremgang på 5,4 prosent. Rektor ved NTNU, Torbjørn Digernes, er godt fornøyd med antall søkere.
– NTNU er et kvalitetsuniversitet. Det har vi tydeligvis klart å formidle til årets søkere. At teknologifagene igjen er i god vekst er bra, ikke bare for NTNU, men for nasjonen som har behov for høy teknologisk kompetanse, sier Digernes.
– Det er et sug etter ingeniører for tiden, og vi trenger å fange opp flest mulig av den dyktige ungdommen som ønsker seg sivilingeniørutdanning.
Geofag og petroleum
Den største fremgangen har geofag og petroleum, der 225 primærsøkere utgjør en fremgang på 64 prosent fra 2005.
– Oljevirksomheten er kanskje den teknologisk mest avanserte virksomheten i Norge. Dette synes mange ungdommer det er spennende å være med på. Oljebransjen seiler i medvind for tiden, og har dessuten klart å kvitte seg med stempelet som «miljøversting». Dette til sammen har nok gjort utslag, sier en fornøyd instituttstyrer, Jon Kleppe
Andre teknologistudier som har en solid økning i primærsøkere, er Kjemi og bioteknologi (33 prosent), Produktutvikling og produksjon (20 prosent) og Ingeniørvitenskap og IKT (18,5 prosent).
Nano vinner
Den store vinneren er et helt nytt studieprogram i nanoteknologi som har fått 1430 søkere totalt. Av disse har 247 nanoteknologi som sitt førstevalg, og kniver om 30 studieplasser. Det betyr at opptaksgrensen vil bli blant de høyeste på hele NTNU, med krav om godt over 60 studiepoeng.
At det nye studieprogrammet traff blink, overrasker ikke Fakultetet for naturvitenskap og teknologi, som har opplevd stor pågang med spørsmål om studietilbudet.
– Vi valgte derfor å legge ut mer detaljert informasjon på web, der vi forklarer om nye måter å sette sammen atomer og molekyler, og en vitenskap i grenselandet mellom mange ulike fagdisipliner. Vi legger stor vekt på at fagfeltet er spennende og fremtidsrettet, sier dekanus Bjørn Hafskjold.