Sandefjord: - For oss er dette veldig interessant. Det betyr at vi kan delta i nye kontraktsformer for oss. Tidligere har vi i alt vesentlig levert rene ingeniøroppdrag for våre kunder. Nå kan vi påta oss oppdrag for nye moduler og ombygginger på norsk sokkel, sier daglig leder for Rambøll Oil and Gas i Norge, Andreas Hatlo.
Til sammen 650 ingeniører kan selskapet bidra med i samarbeidet, selv om bedriften i Sandefjord kun har 140 sysselsatte. – Det skyldes at vi drar på ressurser fra Rambøll Oil and Gas i Danmark, forteller Hatlo.
Dansk eid
Selskapet Hatlo leder er et typisk eksempel på en vekstbedrift. Opprinnelsen til bedriften var Kværner Engineering i Sandefjord. Da dette ble nedlag rundt år 2000, startet Heidi Marie Petersen opp bedriften Future Engineering på restene av Kværner Engineerings Sandefjord - kontor. Mindre oppdrag fra industrien i nærheten og for daværende Heerema Tønsberg sørget for å bedriften fikk et fotfeste.
Da den danske ingeniørstiftelsen Rambøll fant ut at de skulle etablere seg i Norge og norsk offshoremarked, så vendte de blikket mot Sandfjord og bedriften som lå fem minutter unna flyplassen på Torp. For den nette sum av 70 millioner kroner overtok danskene kontrollen av bedriften som samtitidg skiftet navn til Rambøll Oil and Gas. Med danske midler fikk bedriften et bedre økonomisk fundament og kunne påta seg større oppdrag og vokste raskt. – I 2004 var vi under 20, i dag sysselsetter vi 140 i Norge, sier Hatlo.
Kunden i Korea
Det første større oppdraget var Nexus, en norskeid FPSO som bygges ved Samsung. Oppdragsgiver var koreanerne. – En del av prosjektet er kjørt i Esbjerg i Danmark. Vi har hatt et effektivt samarbeid over landegrensene, sier Hatlo. Arbeidet med Nexus avsluttes i vår. Aktiviteter videre er knyttet mot en rammekontrakt selskapet har mot BW Offshore (tidl. Bergesen) på å utvikle oljeproduksjonsutstyeret for FPSO-er.
Rambøll Oil and Gas i Sandefjord er en del av et internasjonalt ingeniørselskap med kontorer i Norge, Danmark, Qatar, Abu Dhabi og India. – Det gir muligheter for en internasjoanl karriere for våre ansatte. Dessuten er det slik at i henhold til stiftelsens vedtekter må overskudd i bedriften pløyes tilbake i virksomheten. Det gir oss en økonomisk trygghet og nok midler til å utvikle egne konsepter og løsninger.
Tror på fortsatt vekst
Hatlo planlegger videre vekst i selskapet han leder. Veksten skal komme innen hele rekken av ingeniøroppdrag fra konseptstudier til vedlikeholdsoppdrag. – Vi har god plass til flere ansatte i vårt nye bygg. Veksten vi ser for oss, skal komme i form av oppkjøp og organisk vekst. Selv om det etter hvert er vankelig å skaffe kvalifisert personell, regner vi at det er attraktivt å bo og arbeide her i området, sier Andreas Hatlo.
Det er en god vekst i etterspørselen etter ingeniørtjenester. Dette resulterer i et økt lønnspress, men vi ser at timeratene stiger. Det er stadig flere bedrifter som etableres og er innrettet mot olje og gassmarked langs med raet fra Horten til Langesund. Denne beliggenheten tiltrekker seg ressurser, og med flere bedrifter innen samme sektor er vi ferd med å få en levedyktig industriklynge i området.
Undersak
Ville ut av Oslo
Sivilingeniør Kristin Martinsen fant ut at livet i Oslo ble for hektisk. Hun og famlien ønsket et roligere liv og valgte å flytte til Sandefjord. – Her har vi det mye bedre, sier hun.
Kristin Martinsen er utdannet innen elektro og telekommunikasjon ved NTNU. Hun hadde en grei jobb i Netcom hvor hun arbeidet med å utvikle mobile tjenester. Både hun og ektemannen arbeidet i Oslo og ble lei det hektiske livet i Norges hovedstad. Begge to er fra roligere bygder i Telemark, og søkte seg sørvestover for å finne arbeid.
Valget falt på Sandefjord. – Jeg ønsker meg noe annet arbeid en rent teknisk og var veldig fornøyd da jeg fikk jobb i planavdelingen her. Det er mye nytt å lære, men arbeidet er interessant, sier Martinsen, på klingende telemarksmål. En av arbeidsoppgavene hun har, er å følge opp de forskjellige fagdisplinene utfører arbeidet slik at det tlfredsstiller kravene til Det Norske Veritas. Samt å utarbeide planer som inngår i tilbudene bedriften gir.
Lønnsmessig kan ikke Martinsen se at det er noe særlig forskjell fra Oslo-området. – Vi er fornøyd. Det som er mest positivt er at vi lever et roligere liv. dessuten får vi mye mer for pengene når det gjelder bolig. Arealet er større. Dent eneste er at vi nok engang må i gang med å pusse opp boligen.
– Vi trives veldig godt.