Pyretroider virker ikke i seg selv som gjødsel for algene, men midlet skaper en ubalanse i naturen ved å utrydde småkryp effektivt. Dermed forsvinner algenes naturlige fiender, og plantene får bre seg, skriver det svenske fagbladet Ny Teknik.
I Norge ble det solgt 2511 kilo pyretroider i fjor. Terje Haraldsen, faggruppeleder for økotoksikologi i Statens landbrukstilsyn, er overrasket over advarselen mot pyretroider.
– Vi vil gjerne se nærmere på forskningsmaterialet fra Lund Universitet, sier Haraldsen til tekblad.no.
Forsøkene ved Lund Universitet har pågått i tre år. Per Woin, dosent i økotoksikologi, har bygd opp vannsamfunn i seks store plastbaljer ved å hente sediment fra en innsjø i nærheten av Lund. Fra samme innsjø har Woin også hentet vann med smådyr og vekster, slik at et helt økosystem er gjenskapt i baljene.
Deretter har han simulert avrenning fra åker til vannet. I baljene som fikk tilsetning av pyretroider, vokste algene betydelig, mens nesten alle andre organismer forsvant. I de øvrige baljene holdt vannet seg klart og rent, med et myldrende dyre- og planteliv.
– Selv om kjemikaliene er kortlivede og raskt brytes ned, kan de gi langvarige virkninger, kanskje irreversible. De kan forstyrre hele økosystemet både direkte og indirekte, slik at det har vanskelig for å hente seg opp igjen, sier Per Woin til Ny Teknik.
I forsøket har han benyttet fenvalerat, som er et vanlig pyretroid. Algene som fikk stimulert vekst, var av typen anabena. En annen alge, microcystis, fikk derimot redusert vekst av insektmidlet.