ENERGI

Internasjonal enighet rydder veien for nordsjølageret: Nå kan CO2 eksporteres 

En internasjonal enighet om å tillate eksport av CO2 for lagring er på plass. Et gjennombrudd, mener olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp).

– Dette er en dag som kommer til å stå igjen som helt avgjørende, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp).
– Dette er en dag som kommer til å stå igjen som helt avgjørende, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp). Foto: Tore Stensvold
11. okt. 2019 - 21:54

– Dette er en dag som kommer til å stå igjen som helt avgjørende, sier olje- og energiministeren til NTB.

Uten enigheten som nå er på plass, hadde det ifølge ham vært kroken på døra for den norske drømmen om karbonfangst og -lagring, såkalt CCS.

– Hadde vi ikke kunnet flytte CO2 over landegrensene, så hadde vi ikke hatt et prosjekt, sier Freiberg.

TU.no fortalte tidligere i høst om den internasjonale interessen for å kunne lagre CO2 under Nordsjøen. 

– Hvis dette fungerer, så kan vi sende flere millioner tonn CO2 i året til lageret, sa François Jackow, senior vice president i Air Liquide, til TU da Equinor signerte intensjonsavtale med en rekke europeiske selskaper om framtidig lagring.

Vannkraft utgjorde 90,1 prosent av den totale strømproduksjonen i Norge i andre kvartal.  Her fra Tosendalen vannkraftanlegg  i Brønnøy kommune i Nordland.
Les også

Stor strømproduksjon: Nest høyeste som har blitt målt

Londonprotokollen

Det er en oppmyking av regelverket i den såkalte Londonprotokollen som er kommet på plass.

Utgangspunktet er at Londonprotokollen forbyr eksport av avfallsstoffer for dumping til havs. CO2 er definert som et avfallsstoff, og protokollen forbyr dermed eksport av CO2 for lagring under havbunnen.

Dette har vært et alvorlig hinder for innsatsen for å få på plass karbonfangst og -lagring i Norge. Grunnen er at norske myndigheter ønsker et samarbeid på tvers av landegrensene om prestisjeprosjektet.

Norges idé er at CO2 skal kunne fanges fra anlegg flere steder i Europa og så samles i et felles lager under havbunnen på norsk sokkel.

Midlertidig løsning

En endring i Londonprotokollen som åpner for eksport av CO2 for slik lagring, ble vedtatt allerede i 2009. Men så langt er det bare seks land som har ratifisert endringen. Det er ikke nok til at den kan tre i kraft.

I august foreslo Norge og Nederland derfor en resolusjon om midlertidig anvendelse av regelendringen. Denne resolusjonen fikk fredag bred støtte under Londonprotokollens partsmøte.

Fredagens vedtak gjør at Norge kan ta i bruk de nye reglene allerede nå, selv om ratifikasjonene lar vente på seg.

Alt i alt må to tredeler av de 53 partene i Londonprotokollen godkjenne vedtaket fra 2009 før det formelt trer i kraft.

Sjefkonsulent Eirik Ovrum i DNV Maritime har ledet arbeidet med åttende utgave av Maritime Forecast to 2050. Han slår fast at det ikke er noen enkel og rask vei til netto null i 2050, som er IMOs mål.
Les også

Ingen kvikkfiks: Har simulert scenarier for å finne klimakutt for skipsfarten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.