LEDELSE

Inviterer 16.000 ansatte i 4 arbeidsdager for å tenke nytt

Aker Solutions tilbyr sine ansatte å la seg inspirere til å tenke innovativt – vekk fra olje og gass.

Innovasjonssenter: Konsernsjef Luis Araujo (t.h.)  i Aker Solutions hadde invitert Vidar Helgesen som er regjeringens representant i FNs havpanel og Thina Saltvedt, analytiker for bærekraftig finansiering i Nordea til sitt nye innovasjonssenter.
Innovasjonssenter: Konsernsjef Luis Araujo (t.h.) i Aker Solutions hadde invitert Vidar Helgesen som er regjeringens representant i FNs havpanel og Thina Saltvedt, analytiker for bærekraftig finansiering i Nordea til sitt nye innovasjonssenter. Foto: Tormod Haugstad
28. jan. 2020 - 16:33

Klimaendringene preger de fleste bransjer, men de store industriselskapene som har hatt sitt viktigste fotfeste som leverandør til oljeselskapene, trenger tid til å endre seg.

Aker Solutions med sine rundt 16.000 ansatte i en rekke land, arrangerte første uka i desember «Innovation Week» på Tranby i Lier. Samtidig åpnet de et nytt teknologisenter med et titall 3D-printere og et datasenter med et stort antall parametre for produksjonen.

­– Om dette er kostbart? Ja, men det er enda mer kostbart å la være. Innovasjon er selve hjertet i dagens Aker Solutions. Vi kan lære av hverandre opp til et visst nivå, men vi må også få inspirasjon utenfra, sier konsernsjef Luis Araujo til Teknisk Ukeblad.

Ifølge Araujo var dette andre samling i Norge, og slike innovasjonsdager er også arrangert i Brasil og England.

Han vil at Tranby skal bli et av selskapets globale innovasjonssentre.

Havets muligheter

Selskapet har et eget innovasjonsstyre med eksterne medlemmer. Internt har en gruppe på fire ansvar for å legge til rette for innovasjon. En av disse er Jim Stian Olsen som selv har en doktorgrad fra Institutt for konstruksjonsteknikk:

– Vi legger opp til et variert program. Første dag handler mest om havets muligheter og økonomi, samt hvor viktig det er for klimaet. Andre dag handler om hvilke industrielle synergier som finnes relatert til havindustri, mens den tredje dagen er en skikkelig nerdedag der vi skal få demonstrert additiv produksjon og 3D-printing, samt ha et stort fokus på it-sikkerhet. Den siste dagen er et samarbeid med Stiftelsen Vi, der Aker Solutions er en av hovedsponsorene. Her står helseminister Bernt Høie for åpningen, mens flere av foredragene vil dreie seg om teknologi som bedrer hverdagen for funksjonshemmede.

Irene Rummelhoff er konserndirektør for markedsføring, midtstrøm og prosessering i Equinor. Hun mener det er et godt råd å fokusere på lave utslipp, ikke netto null.
Les også

Equinor-topp: – Hvorfor ikke overlate til oss å finne de beste løsningene?

Viktig for klima

Teknisk Ukeblad var tilstede den første innovasjonsdagen, der Vidar Helgesen var en av flere foredragsholdere. Han er den norske regjeringens representant i Høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi (Havpanelet). Dette ledes av statsminister Erna Solberg og har representanter for 14 regjeringer. 16 ekspertutredninger skal lages før en sluttrapport skal overleveres på FNs havkonferanse i juni neste år.

Helgesen fortalte at 165 forskere deltar i arbeidet med disse utredningene.

– Det er allerede klart at havet er langt viktigere for den globale økonomien enn det man har vært klar over. Og noe av det mest skremmende nå er at de arktiske havområdene varmes opp aller mest. På Svalbard har temperaturen steget seks ganger mer enn snittet globalt om man ser på målinger tilbake til 1971, sa Helgesen.

Selv om forskerne er svært bekymret for at så mye som en tredjedel av dagens fiskerier internasjonalt foregår illegalt og at torskebestanden er truet, viste Helgesen til en ny rapport der forskerne slår fast at havet inneholder gode muligheter for å løse klimaproblemene. Det handler både om at det er et potensial for å seksdoble matproduksjonen fra havet, og at havvind som energikilde kan bidra til omfattende elektrifisering.

Scatec-sjef Terje Pilskog ser lyst på framtidsutsiktene for fornybare energikilder.
Les også

Han er fornybarvinneren 

Mindre olje og gass

En annen foredragsholder, Thina Saltvedt, som tidligere var analytiker innen olje og gass i Nordea, men som nå har skiftet rolle til å analysere bærekraftig økonomi, frykter at utviklingen ikke går raskt nok.

– Problemet er at politikerne kan bli for trege med å ta beslutninger. Vi ser allerede nå tendenser til at olje og gass kan bli «stranded assets» (verdiløse, red.anm.). Equinor ble for eksempel nylig kastet ut av et dansk pensjonsfond, sa Saltvedt, og viste til at heller ikke statens eget oljefond lenger investerer i olje- og gass-aksjer.

Hun viste til Det internasjonale energibyråets (IEA) siste analyser som er svært optimistiske med tanke på investeringsbehov innen offshore vind. Potensialet er 18 ganger høyere enn dagens elektrisitetsbehov, og lille Danmark er driveren internasjonalt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi bør innen fem til ti år har et hjemmemarked for havvind for å kunne hevde oss i konkurransen. Derfor haster det å komme i gang.

Saltvedt fremhevet Zeeds-prosjektet som et eksempel på mulighetene. Her samarbeider seks nordiske selskaper, blant annet Aker Solutions, om å produsere og distribuere utslippsfri energi til skip som er for store til at de kan gå batterielektrisk.

– Kundene våre krever i stadig sterkere grad full gjennomsiktighet for å se hvilke selskaper som er mest bærekraftig når de skal investere. Kapitalkreftene er et usedvanlig sterkt verktøy for endring, sa Saltvedt.

Samler data

Innovasjonsprogrammet preges av at Aker Solutions kan få synergier ved å lære av og samarbeide med de mange andre selskapene som ligger under Aker-paraplyen, der Kjell Inge Røkke er den dominerende eieren. På programmet sto ledere fra Røkkes havforskningsskip Rev Ocean, Aker BP, Cognite, Aker Biomarine, Kværner og Ocean Data Foundation.

– Jeg kunne jo ikke si nei til denne utfordringen, svarer Mogens Mathiesen når Teknisk Ukeblad spør om hvorfor han sluttet i Arundo – dataselskapet som han var med på å etablere for noen år siden.

Nå er han leder for strategi og partnerskap i Ocean Data Foundation som ble lansert under verdenskonferansen «Our Ocean» tidligere i høst. Dette er en uavhengig og foreløpig non profit-organisasjon som er i full gang med å samle data fra havområdene. Røkkes selskap Rev Ocean har garantert for økonomien de første årene.

– Vi har kartlagt 126 relevante datakilder for havdata. Mange har prøvd å lage en slik oversikt tidligere, men ikke klart det. Vi skal lage en åpen plattform der alle data ligger tilgjengelig. Vi har også et ønske om å lage en app der alle kan legge inn sine observasjoner fra sjø eller fjord, sier Mathiesen.

Samler havdata: Mogens Mathiesen som var med på å starte programvareselskapet Arundo, leder nå Ocean Data Foundation som nå skal ansette en rekke nye medarbeidere for å kartlegge havområdene. <i>Foto:  Tormod Haugstad</i>
Samler havdata: Mogens Mathiesen som var med på å starte programvareselskapet Arundo, leder nå Ocean Data Foundation som nå skal ansette en rekke nye medarbeidere for å kartlegge havområdene. Foto:  Tormod Haugstad

Den åpne programvare-plattformen drives av Cognite og er bygget opp rundt fem pilarer: Connect data, visualization, community, solution store og analytical services. Både NTNU Amos og Sintef er med på utviklingen. Mathiesen håper også å få med Havforskningsinstituttet.

– Og det er selvfølgelig grenser for hvor lenge Røkke kan finansiere dette. På sikt ønsker vi å lage en forretningsmodell for å tjene penger på analyser og andre tjenester. 

Aker Solutions åpner i dag et nytt vannkraftverksted ved anlegget sitt i Tranby.
Les også

Satser: Åpner nytt vannkraftverksted

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.