Et møte mellom Siemens, Bellona og miljøvernministeren i går førte til at Erik Solheim lovte å øyeblikkelig ta kontakt med sine kolleger i Olje- og energidepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet for å invitere byggenæringen til et større møte om energisparing.
Siemens og Bellona hånd i hånd
Siemens og Bellona skulle legge frem to rapporter de har utarbeidet sammen som viser at det norske elforbruket forholdsvis enkelt kan bli redusert med 21 TWh fra dagens forbruk på rundt 120 TWh.
– Dette er et tema jeg er veldig opptatt av og jeg har inntrykk av at det er mye teknologi tilgjengelig som vi ikke tar i bruk, men jeg vet for lite, sa Solheim til sine gjester.
Det kunne både Siemens-direktør Per Otto Dyb og Bellonas Ane T. Brunvoll bekrefte.
– Det er størst sparepotensial i industrien og i bygge- og anleggsnæringen, sa Per Otto Dyb, administrerende direktør i Siemens Norge.
– De fleste elektromotorer er gamle asynkrone motorer. Når det gjelder energiforbruk er det samme som å kjøre bil med full gass og tråkke på bremsen for ikke å kjøre for fort. I bygg alene mener vi det er nærmere 10 TWh å spare med bedre styring av strømforbruket og bedre isolasjon.
– Dette er lønnsomme tiltak, og totalt er det større potensial, sa Bellonas Ane T. Brunvoll.
– Et av problemene er at det ikke ligger i Enovas mandat å løse ut hele det lønnsomme potensialet. Det er mye å hente på byggautomatisering, klimaregulering og lyskilder.
Ivrig ingeniør
Sivilingeniøren Dyb ble etter hvert riktig ivrig og la ut for statsråden om hvordan de nye T-banevognene i Oslo sparer millionbeløp med reversert polaritet på elektromotorene.
Det ble i meste laget for Solheim.
– Du, jeg er i bunn og grunn ikke interessert i teknologi. Fortell meg heller hva vi politikere kan gjøre, sa Solheim.
Det gjorde både Bellona og Siemens i skjønn forening:
- Det er ikke samsvar mellom interessene til byggeier og leietaker. Noe må gjøres.
- Det er for tungvint å søke støtteordninger. Byggenæringen ønsker hvite sertifikater, det er nå startet både i USA og Storbritannia.
- Vi trenger et mål for stasjonær energisparing, for eksempel 20 prosent innen 2020, som i EU.
- Lovverket må skjerpes, for eksempel med påbud om 25 redusert energiforbruk i nybygg hvert femte år, som i Danmark.
- Energibruk er ofte ikke med i anbudsdokumentene når det offentlige bygger, det må endres
-
Flere departementer
– Men noe av dette ligger under OED og noe av det ligger under KRD, vi må få i gang en større prosess som inkluderer dem. Siemens sier jo mye av det samme som Skanska sier, sa Solheim.
– Ja, vi må få til noe sammen i byggenæringen, svarte Dyb.
– Da prøver vi å få til et større møte med KRD, OED og byggenæringen for å se hva vi kan gjøre. Jeg kontakter de andre departementene umiddelbart, avsluttet Solheim.