MOBIL

iOS 4 - begynner å ligne noe

Hvordan er den nye versjonen av iPhone OS, som nå er blitt omdøpt iOS?

14. juni 2010 - 17:27

I følge Apple er det 1500 nye funksjoner i iOS 4.Vi har testet iOS 4 siden den første betaen og kan nå som den endelige versjonen er sluppet, fortelle litt om hva som er i vente (det mest vesentlige).

Det aller første vi merker oss er at iOS 4 er er mye kjappere enn den foregående versjonen. Vi er nå på en 3GS-modell så tilsier i teorien at iPhone 4 skal ha enda mindre problemer med OSet da denne har en enda bedre prosessor.

Multitasking - endelig

Den største og mest etterlengtede nyheten er fleroppgavekjøring, et nydelig norsk ord for multitasking. På smarttelefonfronten er Apple sist ute med denne funksjonen. Android, Symbian og WebOS har hatt multitasking lenge. Apple mener dog at når de nå endelig har kommet med dette, så fungerer det mye bedre enn hos alle de andre. 

Så hvordan fungerer det? Apple har vært fokusert på å løse dette på best mulig måte, og ved å bruke minst mulig minne og prosessorkraft. Når en bytter fra en applikasjon til en annen "fryses" applikasjonen du nettopp var i slik at du kan fortsette akkurat der du slapp når du går tilbake. Samtidig som selve appen er "frosset" får noen av dens funksjoner tillatelse til å kjøre. På denne måten er det minimalt med ressurser som brukes.

Vekslingen mellom apps skjer på et øyeblikk. Apple har nå begynt å ta i mot iOS 4-applikasjoner, så du vil nok se oppdateringer dette inn i App Store nå fremover. Det vil bli spennende å se hvordan dette fungerer i praksis, det skal om ikke lenge være mulig å ha Spotify spillende i bakgrunnen mens man gjør andre ting på telefonen. Et annet eksempel er at Skype ikke lengre trenger å være åpent for at man skal kunne motta samtaler, det trenger bare ligge i bakgrunnen.

For å få frem listen over åpne apps, noe som minner om en oppgavebehandler, så trykker du to ganger på hjemknappen på telefonen. Du får da opp alle appene som du har åpnet siden du sist slo på telefonen. Du kan enkelt avslutte en app ved å holde nede på et av ikonene, på samme måte som du ville gjort om du skulle slette en app fra skrivebordet. I stedet for et kryss vil det da vises et minustegn du kan trykke på for å avslutte appen. Det er ingen valg for å avslutte alle i en engang, da må telefonen slås av og på igjen, men hensikten er nok at dette ikke skal være nødvendig.

For apps som ligger frosset i bakgrunnen er det støtte for noe som kalles lokale varslinger. Dette betyr at du kan få opp varslinger selv fra apps som er "frosset", men ønsker din oppmerksomhet. Eksempelvis om du har en matlagingsapp som tar tiden på potetene, så vil denne gi deg beskjed selv om du er inne i en annen app.

Blar man til venstre når man er i oppgavebehandleren får du frem kontrolltaster og ikonet for iPod-applikasjonen. Her ligger også et valg for å slå på orienteringslås, som hindrer telefonen i å legge skjermen i landskapsmodus.

Varslinger - trenger ansiktsløftning

Varslinger er en meget vesentlig del av iOS, så det er synd denne funksjonen ikke er løst på en bedre måte. Man skal måtte slippe å bli avbrutt av en varslingsmelding når man spiller et spill eller leser en bok. I stedet for å være et irrtasjonsmoment som må behandles der og da, burde varslingsmeldingene for iOS skje på en mer anonym måte, og de burde blitt liggende i en oversikt som du kan komme tilbake til i etterkant.

Men så har Apple nå igjen ansatt Rich Dellinger, som nå har jobbet noen år for Palm etter en like lang periode i Apple tidligere. Dellinger får æren for å ha utvilket varslingssystemet for WebOS, som brukes på de nye Palm-telefonene.

Se vår test av Palm Pre her >>

Vi håper dette betyr at Apple har planer om å forbedre sitt varslingssytem, for det trengs! Varslingsytemet for WebOS er veldig bra, det er det også for Android og nå også Bada.

Mapper

Apple har i iOS 4 innført et mappesystem. Du kan nå flytte appene dine i mapper på skrivebordet. Totalt sett kan du ha elleve sider med apps på skrivebordet, dette vil si at du kan ha så mange som 2160 apps på din iPhone - noe som er lite sannsynlig at man har, men det er da det maksimale antall.

Ved å dra en app oppå en annen vil det automagisk opprettes en mappe bestående av disse to appene. For å fylle på flere er det bare til å dra flere ikoner inn i denne mappen. Mappen vil automatisk bli navngitt etter hvilken kategori appene ligger under i App Store, men navnet på mappen kan du endre til det du ønsker.

Det er plass til tolv apps i hver mappe, de første ni av disse vises som miniatyrer inne i ikonet på skrivebordet. På denne måten kan du se hva som ligger inne i mappen. Optimalt sett skulle nok alle tolv vært vist, men da blir nok miniatyrene for små til at de kan tydes.

Dersom der varsles noe fra en app som ligger i en mappe vil denne mappen bli merket med et utropstegn for å vise at det er noe som krever din oppmerksomhet.

Nytt fra og med iOS 4 er at man nå også kan velge bakgrunnsbilde på skrivebordet. Ikke bare det, men dette trenger ikke være det samme som på låseskjermen.

Mail og tekst-input

E-postklienten, kontakter og kalenderen har fått støtte for mer enn en Exchange-konto. De færreste har kanskje flere Exchange-konti, men for de av oss som har det så er dette gull verdt.

I e-postklienten finner vi nå en felles innboks som samler innkommnde e-post fra samtlige e-postkonti på telefonen. Denne er i tillegg til de separate innboksene for hver konto. E-post vises nå som tråder, dersom du har sendt e-post frem og tilbake under samme emne vil hele denne korrespondansen vises i samme tråd. Trådet visning i felles innboks gjør det mye enklere å ha oversikt over e-postene dine.

Ved sending av bilder i e-poster får du nå opp en meny hvor du kan velge hvilken størrelse du vil at bildet skal ha som vedlegg. En nyttig funksjon, bilde i full størrelse er det ikke nødvendig å sende til noen som bare skal se det på en liten skjerm for så å slette det.

Kalenderen har fått en egen bursdagskalender som henter bursdager fra kontaktlisten din, denne kan slås av om ønskelig.

I iOS4 finner vi også stavekontroll for tekst-input og en egen ordbok hvor du selv kan tilføye rare ord du ofte bruker. For tekstmeldinger vises det nå hvor mange tegn du har brukt, greit for de som alltid prøver å holde seg innenfor 160 tegn, som er én tekstmelding. iPhone lar seg nå koble til et tastatur trådløst via Bluetooth slik at man faktisk kan skrive lengre tekster.

Om en tekstmelding feiler å sende, ved mangel på dekning eller lignende, vises det et utropstegn på meldingsikonet på skrivebordet for å gjøre deg obs på dette.

Eget søk for tekstmeldinger er implementert, dette fungerer på samme måte som i e-postklienten, ved at du drar søkefeltet ned fra toppen. Wikipedia er forresten også lagt til som søkevalg for smartsøket på telefonen. Søkemotorene til Yahoo! og Microsoft (Bing) er lagt til som alternativer til Google.

En ting vi savner er at det enda ikke er mulig å selv bestemme hva du kan ha som meldingstone. Det er fremdeles kun de samme, få, tonene du kan velge mellom.

iBooks

Apples egen e-bokleser iBooks er nå også tilgjengelig for iPhone, og ikke lengre bare iPad. iBooks lar deg, kjøpe, og laste ned bøker fra sin egen iBookstore, som skal være oppdatert med alt fra gamle klassikere til de nye bestselgerne. Du kan også bruke iBooks som PDF-leser.

Også iMovie kommer nå til iPhone og det kan se ut til at Apple også jobber med å få ut iWorks appene til iPad på telefonen.

Kamera

Kamera-appen har fått 5 ganger digital zoom. Ved å trykke på skjermen kommer det frem en søker som du kan dra frem og tilbake for å zoome inn og ut..

For videoopptak kan du nå på samme måte som for stillbilder, trykke forskjellige steder på skjermen etter hvor du vil at kameraet skal fokusere, meget kjekt.

Bildegalleriet har nå fått muligheten til å deles opp i Events, Faces og Places. Dette vi altså si at du kan se hvem du har tatt bilder av, i hvilken sammenheng og hvor bildene er blitt tatt. Dersom du er iPhoto-bruker er du sikkert kjent med disse termene. Bildegalleri kan nå også vises i landskapsmodus.

iPod

I tillegg til hurtigkontrollene har albumvisningen i musikkbibliotekt blitt forbedret utseendemessig og viser nå mer informasjon enn den har gjort tidligere. Du kan nå også opprette og navngi egne spillelister fra telefonen, og det er enkelt å legge til og fjerne sanger, fra nye og eksisterende lister. Med andre har det On-the-Go-tøyset sett sine siste dager.

iAds

Apple har utviklet et annonsesystem slik at utviklerne skal kunne tjene litt ekstra penger. Konseptet handler om finere og mer funksjonelle annonser om kan legges inn i apps. Det er snakk om små mobilannonser som er laget i HTML5, som åpnes til å bli miniapplikasjoner. Annonsene legger seg oppå selve appen du er inne i så du blir ikke kastet ut av denne. Dette er ikke en del av iOS, men vi tok det med da det sikkert vil dukke opp en del iAds i appene fremover.

Eksempel på en iAd kan du se her. (YouTube-link)

Game Center og ymse

Game Center er nytt fra iOS 4. Dette er en tjeneste som ligner XBOX Live eller PSN, bare for spill i App Store. Her kan du spille mot venner og konkurrere om poengsummer og utmerkelser. Foreløbig er det lite som skjer her inne da ingen spill støtter dette enda.

Nettleseren støtter nå videoavspilling direkte, uten at det kreves åpning av en QuickTime-spiller. Mens vi snakker om datatrafikk kan vi nevne at du nå også kan slå dette av. Meget nyttig dersom du betaler mobilregningen for noen som skal på ferie til andre siden av kloden.

Dagens tips:

Dersom du har Mac kan du allerede nå oppgradere din iPhone til iOS 4. Det eneste du trenger er å få tak i siste versjon av iTunes og programvarefilen for operativsystemet, som du finner på forskjellige steder på nettet. Vi gjør oppmerksom på at dette gjøres på eget ansvar.

Ellers er det ikke så altfor lenge til den 21. juni da iOS 4 slippes offisielt. Tålmodighetskrem kan sikkert fåes kjøpt på apoteket.

Apple skal ikke lengre produsere iPhone 3G (..og ikke 2G-modellen), i stedet for kommer det en 3GS-modell med 8 GB minne som skal selges i tillegg til iPhone 4. iPhone 3G vil få iOS 4, men på det grunnlag at den ikke er kraftig nok til å yte slik Apple ønsker får den ikke multitasking.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.