Da Apple lanserte den første iPaden sin i januar 2010 dekket de et behov slett ikke mange visste at de hadde, og nettbrett-segmentet har eksplodert siden den gang.
Samtidig er det ikke alle som har kastet seg på bølgen, og mange mener 600++ gram er for mye å drasse rundt på, mens laptopen gjør en like god jobb hjemme i sofaen.
Det er muligens denne målgruppen som er årsaken til at det etterhvert har dukket opp flere nettbrett med mer beskjedne mål, lavere vekt og mindre skjerm enn de voksne utgavene. Tre av de mest interessante her er Samsung Galaxy Tab 7.7, Google/Asus Nexus 7, og ikke minst Apples nylanserte iPad mini.
Vi tenkte derfor det var greit med en kjapp sammenligning av hva disse tre modellene har å by på, for å gjøre valget litt enklere for deg som er i tvil.
Vi kan starte med en ren spesifikasjonssammenligning:
* Spesifikasjonene er for variantene uten SIM-støtte.
Størrelse
Størrelsen vil være hovedgrunnen til at de fleste faktisk velger å gå for et mini-nettbrett, og alle tre variantene vi har tatt med i denne artikkelen befinner seg i samme segment her. iPad mini er tynnest og lettest med sine 7,2 mm og 308 gram, mens Samsungen ligger like bak med 7,9 mm og 340 gram.
I høyden er de tre brettene så godt som identiske, mens Nexus 7 er nesten halvannen centimeter smalere. Dette skyldes at den har mindre skjerm enn konkurrentene. Det er imidlertid også det tykkeste av brettene, med sine 10,5 mm.
Dette blir et problem med en voksen tablet. Eller dersom man setter seg.
Plattform
For mange vil iOS-plattformen være et selvskrevet argument for å gå for iPad mini, mens andre heller vil trekkes mot Android. Hvilken som er best av disse er det dermed ikke noe fasitsvar på.
Begge plattformene har sine fordeler og ulemper. Med iOS er du for eksempel ganske låst til Apples egne løsninger, og kan blant annet ikke skifte ut menysystem, bytte tastatur eller forandre på andre elementer i kjernesystemet.
Med Android har du langt flere muligheter, og kan skreddersy det meste etter egne ønsker og behov. Denne plattformen har også startskjermer du kan fylle opp med widgets og annet praktisk, mens iOS i praksis kun er en hovedmeny.
iPad mini (t.v.) har ikke den samme startskjerm-løsningen som Android-tabletene.
På en annen side er det ingen tvil om at iOS oppleves mer brukervennlig, nettopp fordi Apple binder deg til løsninger som er skreddersydd for hverandre.
Støtten for filformater er også langt bredere i Android enn i iOS - som for eksempel kun lar deg spille av film i MP4-format. Samtidig må vi understreke at dette er et problem som blir stadig mindre nå som vi har fått streamingtjenester som Netflix på banen, med HBO Go på vei i løpet av noen uker.
LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Netflix
Når vi snakker om plattformvalg finnes det i grunnen bare to helt objektive argumenter for den ene eller den andre: App-utvalg og oppdateringer.
Her vinner iOS på begge fronter. App Store har et større app-utvalg enn Android, og Apple er forbaska flinke til å oppdatere apparatene sine kjapt etter de lanserer nye versjoner av iOS.
Google har på sin side mye å bevise før vi har 100 prosent tillit til at Nexusene faktisk får nye Android-varianter like kjapt som de lover, og for tredjepartsprodusenter som Samsung & co går det enda tregere. Her er det rett og slett et enormt forbedringspotensial.
Skjerm
Skjermen i et nettbrett er selvsagt uhyre viktig for bruksopplevelsen. Vi har allerede blitt sterkt imponert over Super AMOLED Plus-skjermen i Galaxy Tab 7.7. Med en oppløsning på 1280 x 800 piksler fordelt på 7,7 tommer får du en pikseltetthet på 196 PPI, og en jevnt over strålende bildekvalitet.
Nexusen har en LCD (IPS)-skjerm istedenfor AMOLED, og leverer den samme oppløsningen fordelt på mindre skjermareal. Dette gir en pikseltetthet på 216 PPI.
Skjermen i iPad mini er mindre enn den i iPad 2, og har samme oppløsning.
Apple har på sin side gått ned i pikseltetthet i forhold til tidligere iPad-modeller. iPad mini har 1024 x 768 piksler fordelt på 7,9 tommer, noe som lander den på 162 PPI.
Her skal vi på ingen måte forhåndsdømme den, spesielt siden vi ikke har sett skjermen i levende live enda. Vi har forøvrig ikke noe negativt å si om skjermen i fjorårets iPad 2, som har enda lavere pikseltetthet.
Man skal heller ikke ta for gitt at forskjellen er like åpenbar i praksis som på papiret.
Systembrikke
En av de viktigste faktorene for graden av bruksglede i en mobiltelefon eller et nettbrett er systembrikken. Det er i denne brikken du finner både prosessor og grafikkmaskinvare, og om disse ikke leverer varene får du en heller hakkete opplevelse.
I Galaxy Tab 7.7 finner du Samsungs egenproduserte Exynos 4210-brikke, altså den samme som stod i fjorårets toppmobil Galaxy S II. Denne rommer to prosessorkjerner på 1,4 GHz, sammen med 1 GB ram og den Trondheim-utviklede grafikkbrikken Mali-400MP.
Dette er tilstrekkelig kraft til at du stort sett får en fin og flytende bruksopplevelse, og vi greide fint kjøre krevende spill som GTA 3 uten hakking.
Nvidia, Apple og Samsung er alle opptatt av å lage kraftigst mulig maskinvare.
I Google Nexus 7 finner du Nvidia-maskinvare, nærmere bestemt Tegra 3. Denne brikken har fire prosessorkjener som yter 1,3 GHz hver, i tillegg til en strømsparende støttekjerne på 500 MHz. Sistnevnte slår inn når det kun er bakgrunnsoppgaver som skal holdes i live.
Den har også 1 GB arbeidsminne, og GeForce ULP-grafikk.
Apples iPad mini er blitt utstyrt med nøyaktig samme systembrikke som iPad 2, altså A5. Denne er på langt nær like kvass som A6X-brikken du finner i iPad 4, men dette er heller ikke nødvendig med tanke på at minien har vesentlig lavere oppløsning.
Som den observante leser muligens har bitt seg merke i er iPad mini altså i praksis en krympet iPad 2, og driver den samme skjermoppløsningen på samme maskinvare - og vi har aldri hørt noen si at iPad 2 er treg.
Minne
Et nettbrett er en sak man gjerne fyller med både filmer, bilder og musikk, og da er det greit å ha litt plass å lagre saker og ting på. Her er Galaxy Tab 7.7 den soleklare vinneren. Denne leveres med lagringskapasiteter på 16, 32 og 64 GB, og støtter i tillegg minnekort på opp til 32 GB. Dette betyr at du i praksis kan ha opp til 93 GB lagringskapasitet (operativsystemet legger beslag på ca 3 GB) til rådighet.
Google Nexus 7 leveres med kapasiteter på 8 og 16 GB, mens iPad mini kan leveres med 16, 32 og 64 GB. Ingen av disse har minnekortstøtte.
Pris
Om du er ute etter det rimeligste mini-nettbrettet er Google/Asus Nexus 7 den soleklare vinneren. Ifølge prisjakt.no får du denne modellen for rett rundt 2000 kroner.
På andreplass finner du iPad mini. Du får den rimeligste utgaven for 2600 kroner.
Prisen på Galaxy Tab 7.7 er ikke like hyggelig. Denne har ligget stabilt på rundt 4000 kroner for 16 GB-varianten helt siden lansering.