KLIMA

IPCC-sjefen: – Rekordvarmen viser at vi må handle raskt

Rekordhøye globale temperaturer så langt i år viser at vi må handle raskt for å bekjempe klimaendringene, advarer FNs klimapanels nye leder Hoesung Lee.

Den globale hetebølgen som er over oss, viser hvor knapp tid vi har til å bekjempe klimaendringene, konstaterer IPCC-leder Hoesung Lee, som mandag besøkte Oslo.
Den globale hetebølgen som er over oss, viser hvor knapp tid vi har til å bekjempe klimaendringene, konstaterer IPCC-leder Hoesung Lee, som mandag besøkte Oslo. Bilde: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
NTB
20. juni 2016 - 14:40

Han overtok ledelsen av klimapanelet (IPCC) etter kontroversielle Rajendra Pachauri i fjor høst.

Siden da er den ene temperaturrekorden etter den andre blitt slått, og hver eneste måned så langt i år er det satt ny global månedsrekord. I Arktis er det aldri tidligere blitt målt mindre sjøis på denne tiden av året.

– Dette viser tydelig at vi må handle raskt, sier Hoesung Lee til NTB.

70-åringen understreker at klimautslippene må slutte å vokse allerede i 2020 hvis vi på en kostnadseffektiv måte skal hindre global oppvarming på mer enn 2 grader.

– Fortsetter vi som før, vil vi ende med et scenario som ikke er videre behagelig, konstaterer Lee.

– Ikke overrasket

Den svært uvanlige varmen til nå i 2016 er del av en global hetebølge som har vart i over et år. Årsaken er etter alt å dømme en kombinasjon av menneskeskapt global oppvarming og det naturlige værfenomenet El Niño.

Allerede i midten av mai konkluderte en av sjefene i NASA med at 2016 nesten garantert vil bli det varmeste året som noen gang er målt på kloden. Dermed kan det bli satt ny global årsrekord for tredje år på rad.

Selv om gjennomsnittstemperaturen ved jordoverflaten nå har gjort et kraftig hopp, er utviklingen i tråd med klimaforskernes beregninger.

– Jeg er ikke overrasket, sier Lee.

Han legger til at forskerne hadde forventet at utviklingen ville forverre seg. Samtidig bekrefter han at noen av temperaturene som ble målt tidligere i år, var «ganske enestående».

1,5 grader

Samtidig som temperaturen på jorda når nye høyder, har klimapanelet begynt arbeidet med en ny rapport om hvordan den globale oppvarmingen kan begrenses til 1,5 grader.

Mange forskere mener dette forutsetter så store kutt i klimautslippene at det nærmest er politisk umulig å nå det. Og i februar og mars i år var det så varmt at grensen på 1,5 grader midlertidig ble brutt.

1,5-gradersmålet dreier seg imidlertid om at temperaturen ikke skal passere dette nivået permanent, og dit er det ennå et stykke igjen. Lee mener utvikling av ny teknologi blir avgjørende hvis vi skal ha en brukbar sjanse til å unngå mer global oppvarming enn dette.

– Vi vil undersøke hva som kan hindre oss i nå målet, men også hvilke muligheter vi har, sier Lee, som mandag diskuterte arbeidet med den nye rapporten med klimaminister Vidar Helgesen (H) i Oslo.

Etikk og psykologi

Mens forgjengeren Pachauri var en forholdsvis frittalende forsker, beskrives sørkoreanske Lee som beskjeden og lyttende.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Pachauri måtte til slutt trekke seg etter å ha blitt beskyldt for seksuell trakassering – anklager han selv har avvist. Etter å ha vunnet ledervalget i oktober i fjor, kan Lee nå bli sittende som IPCC-sjef i opptil sju år.

70-åringen understreker at det er viktig å inkludere forskning fra mange ulike fagfelt når IPCC skal lage nye rapporter om klimaproblemet og hvordan det kan løses.

– Vi trenger bidrag fra forskere som jobber innen humaniora, med etikk og psykologi, i tillegg til den tradisjonelle naturvitenskapelige forskningen.

Psykologer kan komme med innspill til hvordan klimaforskningen bør formidles, tror Lee, som selv er professor i økonomi.

– Det er et gap mellom kunnskapen vi sitter med, og hva vi gjør, fastslår han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.