I Trondheim vil nemlig oppdraget trolig være over innen spesialistene har fått et ja fra politiet på søknaden om midlertidig arbeidstillatelse.
– Det er helt uholdbart. For oss som bransje er det vanskelig å forholde oss til så varierende saksbehandlingstid i de ulike politidistriktene, sier Ninette Kvan, International Mobility Manager i Capgemini Norge.
Stor forskjell
For mens Sør-Trøndelag politidistrikt i snitt bruker sju måneder på å innvilge midlertidig arbeidstillatelse for søkere utenfor EØS, har vi opplevd at politiet i Stavanger kan klare det på tre-fire dager, men i snitt bruker de 2-3 uker.
– Politiet i Stavanger har god og lang erfaring takket være det internasjonale miljøet. Oljeindustrien har vært avhengig av amerikanere, engelskmenn og skotter i mange år. Dermed har politiet utarbeidet en god og effektiv prosess og framstår som smidige når det gjelder å behandle søknader raskt, sier Kvan.
Leder for utlendingsseksjonen i Sør-Trøndelag politidistrikt, Tore Aalmo, sier politiet handler på instruks fra sentrale myndigheter:
– Vi prioriterer arbeidssøknader fra borgere fra EØS. Men ved særlig behov kan vi også vurdere prioritet for borgere fra tredjeland, sier Aalmo til Teknisk Ukeblad.
IT-bransjen sliter
Norsk IT-bransje er helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft for å klare den stadig økende oppdragsmengden.
– Det skjer en del nå som skal gjøre det lettere å hente arbeidskraft. Hovedutfordringen er at det skjer i utakt geografisk, sier Kvan.
Hun viser blant annet til at Oslo-politiets saksbehandlingstid har gått ned fra måneder til uker.
– Det går også lettere dersom selskapene har solid erfaring i å hente arbeidskraft utenfra. Vi vet hva som kreves av dokumentasjon, sier Kvan.
Familie
Mange spesialister ønsker å ha med seg familien når de kommer til Norge for å jobbe.
I motsetning til tidligere, kan ikke spesialister da søke midlertidig arbeidstillatelse, men de må gå via norske konsulater og ambassader.
– Vår erfaring er at det også er stor forskjell mellom norske utenriksstasjoner. Noen ganger tar det så lang tid å få behandlet saken at oppdraget nesten er ferdig innen familien har fått ja, sier Kvan.
Snailmail
IT-selskapet er også skuffet over at Norge ikke har et elektronisk søknadssystem, slik andre skandinaviske land og for eksempel England har.
– Alt må sendes med post og alle dokumenter må fylles ut manuelt. Det er svært tidkrevende og tungvint og vi skulle svært gjerne sett at det kunne gjøres elektronisk, sier Kvan.
Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) kan elektronikken trolig gjøre sitt inntog i saksbehandlingen i løpet av 2008.
Men dersom Capgemini skulle gjennomført et oppdrag i trønderhovedstaden med indisk arbeidskraft, ville de likevel valgt å søke via konsulat eller ambassade med snailmail.
– Faktisk ville det sannsynligvis gått raskere enn å vente på Trondheims-politiet, sier Ninette Kvan.