At trivsel og utfordringer er viktig for kvinner kommer frem i en undersøkelse utført av IKT Norge, Microsoft og Mamut ASA.
De samme aktørene arrangerte onsdag et inspirasjonsmøte for om lag 130 It- jenter. Målet med møtet var å inspirere til et eget kvinnenettverk i IT-bransjen og inspirere til å få opp kvinneandelen.
Få, men fornøyde
I dag jobber kun 27 prosent kvinner i IT-næringen mot 37 prosent ellers i privat sektor.
Hovedtrekkene i trivselsundersøkelsen viser at jenter egentlig er veldig fornøyde med å jobbe i IT-næringen. En karriere i IT-næringen betyr blant annet god økonomi og mulighet for en fleksibel arbeidssituasjon.
Godt arbeidsmiljø viktig
– Det lønner seg for en arbeidsgiver som vil tiltrekke seg kvinnelige søkere å fremheve at man kan tilby et godt arbeidsmiljø fremfor å liste opp alle kravene man stiller, mener direktør for jus og samfunnskontakt i Microsoft, Grete Faremo.
–Vi kvinner er altfor glade i innskutte bisetninger som våre dårlige egenskaper eller egen usikkerhet. Kutt dem ut, lød hennes formaninger til forsamlingen.
Gode karrieremuligheter
Undersøkelsen viste at kun 53 prosent av kvinnene, mot 70 prosent av mennene, følte at IT-bransjen var forutsigbar og trygg.
Faremo mente at dette kunne skyldes at menn har større tro på å bygge seg en trygg karriere via egen kompetanse.
Nerder eller cowboyer
– Dere må være litt mer glad i usikkerhet, oppfordret administrerende direktør Eilert Hanoa i Mammut ASA i sitt foredrag til kvinnene.
Han forklarte den lave kvinneandelene med at næringen har rykte på seg for å være preget av nerder som tenker koder 18 timer i døgnet eller cowboyer som selger løsninger som snart fungerer.
Han oppfordret alle kvinnene til snakke om sine fem gode egenskaper, istedenfor å trekke frem de dårlige.
Får støtte av statsråd
Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellen, som også giret opp kvinnene på møtet, mente det var veldig viktig at kvinnene inntok IT-næringen.
– Etter olje- og gassnæringen er det IT som vil bli en av våre viktigste næringer. Det er viktig at kvinner er representert. Hun lovet sin fulle støtte til nettverket og målet om å få opp kvinneandelen i bransjen.
– Det er bra å arrangere sånne nettverksmøter, for å få kontakter, få inspirasjon og dele erfaringer, forteller Lisbeth Kristoffersen, innkjøpssjef i Microsoft på minglemøtet til Teknisk Ukeblad etterpå.
– Nå er målet at kvinnene skaper sitt selvgående nettverk, sier forsker og konsulent Anne Grete Solberg, som var vertinne for dagen. Hun håper at ballen hun nå kaster videre tas i mot av andre aktører i bransjen.