Nylig tok Terje Venold i Teknisk Ukeblad til orde for å legge ned både Byggenæringens Landsforening og de 21 øvrige bransjeorganisasjonene i BAE-næringen.
– Mitt øverste mål er å skape en felles organisasjon for hele BAE-næringen. Vi har så mye glede av å stå sammen både næringspolitisk og på arbeidsgiversiden. De bransjespesifikke problemstillingene kan vi løse gjennom å ha bransjeutvalg, gjerne mange bransjeutvalg, sa Venold.
Les hele saken: Vil legge ned BNL
De første reaksjonene på utspillet varierer fra total avvisning via overraskelse til positiv interesse.
Spennende
– Det var jo en helt ny tanke, men umiddelbart høres det spennende ut, er den første reaksjonen til Øyvind Mork, styreleder i Rådgivende Ingeniørers Forening.
– Men RIF-bedriftene jobber også mye utenfor bygge- og anleggssektoren, det må vi i tilfelle diskutere. Vi har masse å hente på nye og bedre samarbeidsformer og jeg tar gjerne en dialog om en slik prosess samtidig som jeg må si at vi er veldig fornøyd med hvordan RIF fungerer i dag, sier Mork.
Overrasket
– Det her kom brått, men det er en positiv og interessant tanke, sier Peter Gjørup, styreleder i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg og administrerende direktør i NCC.
Han legger til at alt som innebærer en forenkling og fokus på det næringen har felles er positivt.
– Om noe slikt blir realisert er det nok viktig å starte en helt ny organisasjon. Det blir sikkert behov for en diskusjon, men alt som gjør næringen sterkere og mer representativ er bra, sier Gjørup.
Skeptisk
Hos Maskinentreprenørenes forening, MEF, er ikke begeistringen stor for en ny fellesorganisasjon.
– Jeg er nok en av skeptikerne, svarer Arnstein Repstad, styreleder i MEF.
– Det er ikke aktuelt for MEF å gå inn i en større organisasjon, Vi er for de små og mellomstore entreprenørene i anleggsbransjen. Bygg er ikke for oss og økt samarbeid kan skje gjennom BAE-rådet. Men jeg ønsker debatten velkommen, det kan komme noe positivt ut av at vi diskuterer samarbeidsformer, sier Repstad.
Avvisende
Arkitektene er direkte avvisende til Venolds ønske om å samle næringen.
– Jeg har mer tro på å styrke BAE-rådet som vi Arkitektbedriftene allerede er medlem av enn å lage en helt ny organisasjon, sier Eva Paulshus, styreleder i Arkitektbedriftene.
Hun peker på at de som prosjekterende har andre roller enn de utførende og mener at arkitektbedriftene er best tjent med en forening som kjenner deres spesifikke behov og som kan ivareta disse på en god måte,
Lusa på gangen
Harald Eriksen, administrerende direktør i Arkitektbedriftene er krassere i sin avvisning.
– Nei, nå tror jeg han har sittet for lenge. Jeg kjenner lusa på gangen, det er kjøttvekta som teller. Det har mulig han kan ivareta sine interesser ved å stå sammen med andre men det er nødvendigvis ikke i vår interesse. Nå bør han kanskje trå til siden å slippe til friskere krefter, sier Harald Eriksen, administrerende direktør for Arkitetkbedriftene.
– Det er mulig han kan få det til på utførende sektor, men for oss som planlegger både arkitektene og rådgiverne passer det dårlig. Det er for mange fagmessige forskjeller.