KRAFT

Ja til gigantisk vindturbin på Smøla

Blir større enn Oslo Plaza.

17. des. 2013 - 12:38

NVE har gitt Statkraft konsesjon til å sette opp en 130 meter høy offshore havvindturbin (6-8 MW) på land på Smøla.

Den enorme testurbinen skal gi Statkraft nødvendig erfaring med å teste, kvalifisere og nødvendig vedlikehold av havvindturbiner til selskapets planlagte havvindpark på Doggerbank i britisk farvann.

Turbinen, som Statkraft vil plassere mellom Hopen og Veiholmen på Haugøya i Smøla kommune, kan gi en årlig produksjon på 20-25 GWh.

- Vi er svært tilfreds med NVEs vedtak. Prosjektet er viktig for våre framtidige utbygginger av havvindparker, og vil igjen plassere Smøla i front av vindkraftutviklingen i Norge. Nå skal vi bruke tid til å sette oss godt inn i konsesjonsvilkårene, sier Elly Karlsen, teknologistrategileder for offshore vind i Statkraft til Teknisk Ukeblad.

Les også: Statkrafts nye testturbin skal bli høyere enn Oslo Plaza

- Påvirker fuglelivet

Statkraft planla opprinnelig å sette i gang en tilbudsrunde til aktuelle turbineverandører når konsesjonsspørsmålet ble avklart, men selskapet forventer at det vil ta enda lengre tid før de får rettskraftig konsesjon.

- Det har kommet innsigelser mot vindturbinen. Nå er det tre ukers klagefrist på NVEs vedtak, og vi regner med at saken blir klagebehandllet i OED. Det må vi bare forholde oss til, sier Karlsen.

Mens Smøla kommune ønsker gigantturbinen velkommen, mener Fylkesmannen i Møre- og Romsdal, Smøla naturopplevelser og Norges Miljøvernforbund at turbinen vil påvirke rødlistede fuglearter, og spesielt gi negative virkninger på havørn og sjøfugl.

Les også: Smøla vindpark kan bli nedlagt

Vil flytte turbinen

Aktørene er også kritisk til hvordan vindturbinen vil påvirke landskap og friluftsliv, og vil at vindturbinen i stedet plasseres i vindparkområdet på Smøla, som allerede er utbygget.

Det mener Statkraft blir både for dyrt og for teknisk vanskelig når den enorme vindturbinen skal føres i land på Smøla.

- Det vil bety store tekniske og økonomiske utfordringer for logistikken. Vi kan ikke bruke eksisterende kai og veier når vi skal ilandføre turbinen, dersom vi skulle plassert denne i tilknytning til vindparken. Det er grunt og trangt i områdene, og vi ville også bli nødt til å bygge nye anlegg, sier Karlsen.

NVE viser i konsesjonsvedtaket til at havørnbestanden i området er i vekst, og mener ekstrabelastningen ikke er så stor at konsesjonssøknaden bør avslås.

"NVE konstaterer at kostnadene knyttet til havbasert vindkraft i dag er meget høye. Etablering av denne type testanlegg vil etter NVEs vurdering være nødvendig for at offshore vindkraft skal kunne bli kommersielt lønnsomt i framtiden" heter det i begrunnelsen fra NVE.

Statkraft har i øyeblikket kontakt med aktuelle leverandører av havvindturbiner for å få oversikt over hva de kan tilby av ulike teknologier.

Les også: Havvindgigantene kniver om å ha verdens største havvindturbin

Uklar tidsplan

Da Teknisk Ukeblad skrev om testturbinen tidligere i år hadde Statkraft et optimistisk mål om å gjøre en investeringsbeslutning i løpet av 2014.

Karlsen vil ikke legge ny tidsplan nå, men sier de ikke sender ut formell henvendelse til leverandørene før de får en rettkraftig konsesjon.

- Vi får komme tilbake til videre framdrift neste år. Nå skal vi sette oss godt inn i konsesjonsbetingelsene, og ser resultater av tekniske undersøkelser vi allerede har satt i gang, sier Karlsen.

Les mer om havvind på www.tu.no/tema/havvind

Les også:

97 enorme vindturbiner på 6 MW settes opp utenfor Tyskland

Prisen for å male åtte vindturbiner: 750.000 kroner

Sverige bygger sju ganger mer fornybar energi  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.