- Skrevet av Egil Skavang, administrerende direktør, Arkitektbedriftene i Norge
Det er åpenbart enighet mellom BNL og Arkitektbedriftene om at Enova skal rette midler mot reduksjon av energiforbruk i bygninger, men det er øyensynlig slik at BNL ønsker støtte fra Enova drysset ut på prosjekter her og der som premie for at man fikk til en god løsning.
Erfaringer fra hvordan FoU og kompetanseutvikling skjer i byggenæringen viser at slik premiering er en lite effektiv måte å løfte næringen på. Tvert i mot viser senere tids programarbeid at det mest effektive er å få bransjene i verdikjeden til å samarbeide om utvikling, og deretter drive systematisk og regional kunnskapsspredning som kommer hele byggenæringen til gode.
Både prosjekterende og utførende trenger løsninger som er utviklet, testet og kvalitetssikret gjennom verdikjeden.
Ønsker man rask endring i alle ledd må det en organisert og godt styrt innsats til. Pilotbygging og utviklingsarbeider må koordineres og følges opp, resultater må samles og formidles. Kursopplegg må etableres og rulles ut.
Vi er i stuss over at BNL synes å vandre tilbake til gamle svakheter. Joda, vi trenger gode bestillere, men den vesentligste satsingen hvor det trengs offentlige støtte er i gjennom Lavenergiprogrammet og næringens kollektive utviklingsarbeid.
Nå som vi hører at departementet har fattet interesse for Bygg 21-ideen til Sintef og NTNU blir det ekstra viktig å ta videre de gode erfaringene vi har fra utvikling og kunnskapsspredning i Byggekostnadsprogrammet.
Bruk gjerne midler på kunnskap hos boligkjøperne, men legg tyngden inn der hvor vi får størst utvikling og læringsfart i hele næringen!
Bakgrunn:
Skavangs utspill i TU: Vil ha Enova-midler til næringsbygg
BNLs respons: