Byggenæringens Landsforening er utsatt for kritikk, også fra egne rekker, for å be om mer tid før passivhusstandard blir obligatorisk. Nå slår BNL tilbake.
Les mer: Full passivhus-splid i byggenæringen
Pådriver
Administrerende direktør Ketil Lyng hevder at organisasjonen vil være en pådriver for å nå passivhusnivå.
Det har også spredt seg en oppfatning av at det er Boligprodusentene som har presset gjennom sitt syn.
– Jeg kan avkrefte at det er Boligprodusentene som har fått viljen sin. Saken er behandlet på en grundig måte i organisasjonen og det er et enstemmig styre som stiller seg bak både vår dissens i Arnstadutvalget og våre anbefalinger til KRD.
Lyng sier det har vært avveininger mellom mange forskjellige hensyn som har ført frem til BNLs ønske om at et absolutt krav kommer i 2020, som i EU.
KOMMENTAR: Inkompetansens høyborg
Pådriver
– BNL er en sterk tilhenger av og ønsker å være en pådriver for energieffektivisering og for å nå passivhusnivå. Vårt eneste anliggende er at vi på den veien klarer å levere god kvalitet og de riktige løsningene til en forsvarlig kostnad, sier Lyng.
For å klare det understreker han gang på gang at det er behov for etterutdanning og kursing, han antyder at så mange som 100 000 ansatte i byggenæringen vil ha behov for oppgradering av sin kunnskap på et eller annet område for å være rustet til å bygge passivhus som kundene blir fornøyde med. Etterutdanningen er allerede i gang, blant annet i regi av Lavenergiprogrammet.
– Vår motivasjon for å levere energieffektive hus i riktig tempo burde ikke misforstås. For meg framstår det som merkelig at man kobler andre motiver til BNLs posisjoner enn behovet for kompetanse og de økte kostnader for blant annet forbrukerne. Ut fra et rent økonomisk perspektiv så kan det godt komme fort. For hvert passivhus vi leverer tjener næringen mer enn ved å levere et ikke-energivennlig hus, men vi vil sikre at vi leverer kvalitet, rett utførelse og rett materialbruk, understreker BNL-sjefen.
Forunderlig logikk
Rådgivende Ingeniørers Forening støtter kravet om passivhusstandard fra 2015 og argumenterer med at all nødvendig kunnskap er tilgjengelig i dag. Ketil Lyng er ikke enig.
– Det skjer så mye forskning og utvikling både på utførelse og materialvalg for å redusere energibruk og miljøbelastninger, en rekke muligheter blir prøvd ut. Da framstår det som en underlig logikk for meg at alt som skal til er litt veiledning.
Trinnvise påbud
De vedtatte EU-reglene krever ”nesten nullenergibygg” på offentlige bygg fra 2018 og på alle bygg fra 2020. Lyng åpner for at en trinnvis innføring kan være en vei å gå.
– Det er verdt å se på, ikke minst fordi aktørene har varierende tilgang på kompetanse. Men dette er min personlige mening og ikke noe BNL har drøftet ennå. Det vil bli bygget mange passivhus innen 2015, det er vi for. Men det er det absolutte kravet om at 100 prosent skal holde passivhusnivå allerede om tre – fire år vi reagerer på.
Les også: Rådgiverne vil ha passivhus