Det Norske Veritas (DNV) har kjøpt det amerikanske vindkonsulentselskapet Global Energy Consepts (GEC).
Målet er å bli størst i verden på konsulentjenester og rådgivning til både produsenter av vindturbiner og utbyggere av vindkraft, innenfor alle stadier av vindkraftutbygging.
USA og Kina
Norges forsiktige tilnærming til vindkraft er imidlertid langt på nær stor nok til at DNV legger stor vekt på hjemlandet i planene.
- Vi kommer selvsagt til å betjene de kundene vi har her hjemme, men den største veksten vil først og fremst komme i USA og Kina. Vi tror ikke det er Norge som vil drive vindmarkedet framover, det er ikke her vi blir størst i verden, sier direktør for energidivisjonen i DNV, Remi Eriksen. Han nevner ogs¨Danmark og Tyskland som viktige markeder.
Vindkraft i Kina har hatt en årlig vekstrate på 56 prosent de siste sju årene, ifølge Global wind energy council (GWEC). Vindmarkedet i Kina var i fjor det raskest voksende etter vindmarkedet i USA.
Offshore vind
- Utfordringen i Kina er å få til gode tekniske løsninger til en lav kostnad. Løsningene ligger der, men de er kostbare. Vi mener vi er godt plassert i forhold til markedet, i og med at vi allerede har 800 ansatte i landet, ser Eriksen,
Amerikanske energimyndigheter har lansert en plan for hvordan tjue prosent av landets elektrisitetsforsyning kan bestå av vindkraft i 2030. Planen kommer beleilig, mener direktøren.
- Det er politisk vilje og forankring til å drive denne utviklingen videre i USA. GEC er involvert i en stor del av de amerikanske vindkraftprosjektene, og vi får en stor portefølje hvor vi fra de ulike kontorene kan dekke hele verdikjeden på en vindkraftutbygging. Så langt dreier det seg først og fremst om vindkraft på land, men vi vil også være med på å drive fram utviklingen for offshore vindparker, sier Eriksen.
Nest størst
Med oppkjøpet av GEC blir DNV nummer to i verden på rådgivning til vindbransjen. Det britiske konsulentselskapet Garrad Hassan er i dag størst, mens DNV legger vekt på at de allerede er størst med tanke på geografisk utbredelse med 300 kontorer i 100 land.
- Energidelen av DNV får 90 prosent av omsetningen fra olje- og gassektoren, og sektoren vil være den aller viktigste i land tid framover. Men vi ser også behov for å tilby tjenester til flere typer energikilder, sier Eriksen.
DNV leverer i dag tjenester til blant andre Vestas, Siemens, BP, Shell, Vattenfall og E-on.